Datingtrends 2023

Dating trends 2023

Isolde

Isolde komt uit België en is een echte woordenkunstenaar. In haar studie toegepaste taalkunde kon ze haar passie voor taal en cultuur helemaal kwijt. Als ze even niet op zoek is naar nieuwe flamingo’s en cactussen voor in haar kleurrijke woning dan is ze aan het hardlopen in de natuur. Bovendien weet ze met haar gitaar en piano steeds weer de juiste snaar te raken.

Trends in de datingwereld

De liefde: ze zorgt voor heel wat sensatie en dat niet alleen in het hoofd, maar vooral in het hart. Als het in de sterren geschreven staat, dan kunnen we er niets meer aan doen behalve er ons helemaal aan over te geven. Want ze overvalt ons, ook al gaan we er niet zelf naar op zoek. Ben je dat echter wel nog en benieuwd wat je in het jaar 2023 te wachten staat? Lees dan vooral verder, want in wat volgt, hebben wij de dating trends voor 2023 voor jou op een rijtje gezet.

Gezien de toenemende populariteit van online dating apps zoals Tinder, OkCupid, Elite Singles en Bumble kunnen we ervan uitgaan dat er vooral op het internet veel te gebeuren staat. Om na te gaan wat dat precies is, ondervraagde dating app Bumble meer dan 14000 gebruikers over wat er momenteel en vogue is in de wereld van Cupido. Wij duiken samen met jou in de resultaten.

De wereld verandert en dat zien we ook terug in de datingwereld. Daar blijkt namelijk dat vrouwen steeds vaker bereid zijn om de eerste stap te nemen. Zo zullen ze sneller een gesprek aangaan of een potentiële partner liken. Ook worden niet-monogame relaties steeds populairder. Meer en meer mensen staan dus open voor een ménage à trois, zo blijkt uit de enquête van Bumble.
Oma en opa zouden het erg ongezellig vinden, maar met de modernisering van de samenleving gaat ook gepaard dat ethical sexploration ofwel seks-positief zijn echt een ding geworden is. Seks mag een thema zijn en eerlijke gesprekken over wensen en noden op het gebied van geslachtsgemeenschap zijn belangrijker dan ooit tevoren. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan het hier al vroeg tijdens het daten over te willen hebben.

Hoe gebruikelijk was het vroeger niet om op een eerste date samen iets te gaan drinken? Dat zou echter wel eens verleden tijd kunnen zijn. Daten zonder alcohol wordt namelijk steeds populairder. Veel toekomstige stellen kiezen nu voor spannende activiteiten tijdens een eerste date, waarbij ze de ander echt goed kunnen leren kennen. Wat vooral belangrijk is, is jezelf zijn, en daarvan weten we dat het niet altijd goed samengaat met het gebruik van alcohol. Op sommige datingapps kan je nu zelfs op je profiel aangeven dat je niet geïnteresseerd bent in alcohol tijdens je date.

Nog een modern fenomeen in de datingwereld is dat van de situationships. Heb je een situationship, dan is het onduidelijk of je in een relatie bent. Zo kan je je relatiestatus openlaten tot je overgaat in een relatie – of laat je het misschien helemaal niet zover komen. Ben je in een situationship, dan ben je dus meer dan vrienden, maar ook niet echt in een relatie. Dat kan ook gewoon voor het plezier zijn.
liefde
In de sferen van de liefde zijn we niet ongevoelig voor wat er om ons heen gebeurt. Zo hebben de recente pandemie en de actuele economische crisis natuurlijk een invloed gehad op ons datinggedrag. We merken bijvoorbeeld dat nu we de pandemie definitief achter ons lijken te laten, mensen bij de zoektocht naar een partner vaker op zoek gaan naar eigenschappen die van een positieve instelling getuigen en vinden ze openheid voor nieuwe ervaringen steeds belangrijker. Mensen zijn nu zekerder over wat ze willen in het leven en dat projecteren ze dan ook op hun potentiële partner.

Nog een trend die vermoedelijk samenhangt met covid is die van de wanderlove: Mensen staan meer open voor lange-afstandsrelaties. Door covid ervaarden we afstand plots op een heel andere manier en brachten we meer tijd door in onze home-office, waardoor we ook flexibeler zijn gaan werken. Omdat we een tijdlang niet meer ver konden reizen, zijn we nu vaker bereid om ons fysiek verder te verplaatsen.
Een andere trend die we ontdekken, is dat een goede work-life balance helemaal in is. Tijdens de pandemie hadden we veel tijd om na te denken over wat belangrijk is in het leven, wat onze visie op werk veranderd heeft. Statussymbolen zoals een goede carrière en veel geld waren lang populair, maar zijn nu out. Zo gaf meer dan de helft van de mensen aan dat ze er waarde aan hecht dat hun toekomstige partner grenzen kan trekken wat werk betreft. Een goede reden dus om zich niet al te veel uit te sloven.

Ook op persoonlijk vlak vinden we het belangrijker dan ooit tevoren dat mensen grenzen kunnen aangeven en duidelijk kunnen communiceren over hun gevoelens. Je kwetsbaar opstellen en toegeven dat je gevoelig bent, is voor velen een echte must geworden. Ook onze mentale gezondheid en financiële situatie mogen open besproken worden. Zo is therapie bijvoorbeeld helemaal geen taboe-thema meer.
rozenbeer
Een ander thema dat erg populair is geworden, is toxic masculinity. Daarbij gaat het om stereotype verwachtingen die door de maatschappij aan mannen worden opgelegd, zoals emoties verbergen, macht tonen en blijk geven van hardheid. Het omvat traditionele ideeën over wat het betekent een man te zijn. Steeds meer mensen denken echter dat de ontbinding van genderrollen tot meer succesvolle dates en relaties kan leiden. Zo gaf 74% van de ondervraagde mannen aan zichzelf meer te analyseren wat het thema mannelijkheid betreft, om zo te proberen toxic masculinity tegen te gaan.

Een volgende trend die ons in 2023 te wachten staat is open casting. Daarbij gaat het over het selecteren van een partner op basis van uiterlijke kenmerken. 38% van de geïnterviewden op Bumble verklaarde dat ze tijdens het daten minder rekening willen houden met het uiterlijk van hun potentiële partner. In een wereld waar filters een veelgebruikt hulpmiddel zijn om je foto’s te bewerken, weet je namelijk sowieso niet wat je te wachten staat.
Opgelet, want ook winter coating is weer in. Bij winter coating gaan mensen op zoek naar een voorgaande partner om de winter mee door te komen. Zo hebben ze iemand om lekker mee te knuffelen in het koude seizoen. In de winter blijven we graag binnen om een film te kijken of een boek te lezen. Maar met twee is dat natuurlijk leuker dan alleen. En door de stijgende inflatie zijn we minder geneigd om te daten, omdat het best wat geld kan kosten. In zo’n geval kan een ex natuurlijk goed van pas komen. Zodra de winter voorbij is, gaat het met de relatie echter in de meeste gevallen weer de bietenbrug op.

Last but not least: ook green dating zit in de lift. Green dating betekent dat je bewust op zoek gaat naar iemand die dezelfde waarden deelt wat het milieu en het klimaat betreft. Op Bumble en Elite Singles bestaan er zelfs kleine badges waarmee je kan aangeven dat je een green dater bent en het dus belangrijk vindt om duurzaam te leven en je in te zetten voor het klimaat. Voor sommigen is dit ondertussen een erg belangrijke waarde geworden op het datingprofiel.

Zo, dit waren de dating trends voor 2023. Nu is het enkel nog afwachten tot de pijlen van Cupido getroffen hebben.

Voor een geslaagde date:

Heb je zin in meer?

Lees nog meer geweldige artikelen en blogs in ons bloedeigen online magazine Relaxdays Mag. Neem een kijkje en blijf op de hoogte van de laatste trends.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.