Nationale Pindakaasdag

peanut butter
bread

Nationale Pindakaasdag

Anna

Anna is een echte alleskunner op het gebied van media en blijft graag op de hoogte van de laatste trends. Ze is een echt nieuwsgierig Aagje te noemen en voor tips en nieuwtjes op het gebied van interieur, mode, food en lifestyle ben je bij Anna zeker aan het juiste adres. In haar vrije tijd tref je haar vaak aan met een goed boek. Anna heeft een passie voor schrijven en deelt haar liefde voor het vak met de rest van de wereld als blogger voor Relax Mag.

24 januari is het weer zover. Het is Nationale Pindakaasdag! Ben jij ook zo’n liefhebber van dit bruine smeersel met die heerlijke intense smaak? Dan ben je zeker niet de enige. Nederland is een echt pindakaasland: bijna in ieder keukenkastje is wel een potje te vinden. Pindakaas is onder Nederlanders zelfs zo geliefd dat het ook vaak mee wordt genomen op reis. Want je zou tijdens je vakantie maar ineens zonder pindakaas komen te zitten! Wist je trouwens dat pindakaas de laatste jaren een echte trend is geworden en inmiddels veel meer is dan simpel broodbeleg? In het kader van Nationale Pindakaasdag nemen we je mee in de wereld van de pindakaas en geven we je in vogelvlucht wat leuke pindakaastips.

De wereld van de pindakaas

Pindakaas wordt vaak gezien als een oer-Hollands product. Maar niets is minder waar. Pindakaas komt namelijk uit de Verenigde Staten en bestaat vermoedelijk al sinds de 19de eeuw. Wie er precies achter de uitvinding van de pindakaas zit, is niet helemaal duidelijk, maar namen als John Harvey Kellog en George Washington Carver worden vaak genoemd. Wist je trouwens dat de pindakaas zoals we die nu kennen pas net na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd geïntroduceerd? Behalve in Nederland en de Verenigde Staten wordt pindakaas ook graag gegeten in Engeland, Duitsland en in een aantal Aziatische landen. In Duitse winkels is trouwens vooral American peanut butter te vinden die een stuk smeuïger is dan de Nederlandse variant. Hoewel er dus meer landen zijn waar pindakaas populair is, is pindakaas in de meeste landen helemaal niet zo bekend en is het zelfs heel moeilijk om aan een lekker potje pindakaas te komen.
peanut butter

Pindakaas als trend

Hoewel pindakaas in Nederland al sinds jaar en dag erg geliefd is, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een echte trend. Zo zijn er in diverse Nederlandse steden zelfs heuse winkels te vinden waar je alleen maar pindakaas kunt kopen en wordt er geëxperimenteerd met verschillende smaakcombinaties zoals karamelzeezout en kokos. De verschillende pindakaassoorten schieten met paddenstoelen uit de grond en er lijkt iedere week wel weer een nieuwe soort op de markt te verschijnen. Ook lijkt pindakaas steeds meer een echte superfood te worden. Mensen zijn tegenwoordig veel meer bezig met bewust leven en gezonde voeding. Hier speelt de markt natuurlijk op in waardoor je in iedere supermarkt wel een 100% natuurlijke pindakaas of pindakaas zonder palmolie kunt vinden. En ook onder influencers is pindakaas ontzettend populair. Het is dus een kwestie van tijd tot pindakaas ook de rest van de wereld verovert.

Meer dan broodbeleg

In de loop der jaren zijn mensen niet alleen gaan experimenteren met verschillende pindakaassmaken, maar is er ook geëxperimenteerd met verschillende manieren om pindakaas te verwerken, waardoor het inmiddels veel meer is dan broodbeleg alleen. Zo is het de laatste jaren een echte trend om pindakaas door de yoghurt te doen. En dit begrijpen wij wel! Want met een eetlepel pindakaas krijgt je ontbijt meteen een steviger karakter. Ook kun je pindakaas heel goed combineren met Aziatische gerechten of gebruiken als basis voor sauzen. En ken je trouwens de Elvis burger al? De favoriete burger van de King of Pop wordt gemaakt met pindakaas, banaan en bacon. Loopt jou ook al het water in de mond? Ons in ieder geval wel. Daarom trakteren we onszelf op Nationale Pindakaasdag dan ook op een lekkere Elvis burger. We gaan zelf wel voor een plantaardige variant en kiezen daarom voor vegan bacon. Eet smakelijk en een fijne Pindakaasdag!

Onmisbare producten voor pindakaasdag

Op zoek naar meer originele receptideeën?

Ontdek ook andere recepten en tips en tricks voor in de keuken op onze website.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.