Plantensteunen

De perfecte plantensteun voor je planten

Anna

Anna is een echte alleskunner op het gebied van media en blijft graag op de hoogte van de laatste trends. Ze is een echt nieuwsgierig Aagje te noemen en voor tips en nieuwtjes op het gebied van interieur, mode, food en lifestyle ben je bij Anna zeker aan het juiste adres. In haar vrije tijd tref je haar vaak aan met een goed boek. Anna heeft een passie voor schrijven en deelt haar liefde voor het vak met de rest van de wereld als blogger voor Relax Mag.

Bloeiende klimplanten zijn niet alleen een highlight voor hobbytuinders en plantenliefhebbers, ze zijn ook een leuk accessoire om je huis en tuin te verfraaien. Ook gewassen hebben behoefte aan steun en ze voorzien je van heerlijke tomaten, lekkere paprika's of peulvruchten. Of je nu meer van een wilde jungle van bloeiende klimplanten of een rijk gevulde moestuin houdt, met een plantensteun kun je je planten niet alleen stabiliteit en bescherming bieden, maar geef je je tuin ook net dat beetje extra. In dit blogartikel kom je de voordelen van rankhulpen te weten en stellen we ons omvangrijke assortiment aan tuinproducten aan je voor. Hier vind je zeker wat je zoekt om volop van je favoriete planten te kunnen genieten.
hobby

Waarvoor heb je plantensteunen en rankhulpen nodig?

Het doel van een plantensteun is om een plant stabiliteit en houvast te bieden terwijl ze groeit. Klimmende planten hebben steun nodig om in de hoogte te groeien. In sommige gevallen kunnen planten, zoals de drakenklimop, zelfs overwoekeren als ze geen geschikte rankhulp hebben. Andere soorten, zoals tomaten, hebben zware vruchten en hebben de neiging om te gaan hangen en af te breken.

Andere voordelen van een plantensteun zijn:
 • Betere luchtcirculatie en minder kans op schimmel
 • Zonlicht wordt gelijkmatig verdeeld
 • Bescherming tegen ongedierte zoals slakken
 • Voorkomt dat vruchten de grond raken, zodat ze niet ziek worden of beschimmelen (bijv. meloenen of pompoenen)
 • Bescherming tegen wind zodat de planten recht groeien
 • Vergemakkelijkt het snoeien of het oogsten
 • Beschikbare ruimte wordt beter benut
 • Zorgt voor structuur in de moestuin of het bloemperk
gardening

Welke klimplantensteun is geschikt voor mijn planten?

Er zijn klimplantensteunen van verschillende materialen, in talrijke vormen en met verschillende functies. De meeste plantensteunen zijn gemaakt van licht en stabiel bamboe, van kunststof dat schimmel en splinters tegengaat of van metaal met kunststof coating. De laatstgenoemden zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor ze er ook nog eens mooi uitzien.

Bovendien kun je kiezen uit diverse designs:
 • Plantenstokken van bamboe of metaal zijn heel geschikt voor potplanten en bloemen zoals de monstera, philodendron, orchideeën, ficus of gewassen zoals de courgette.
 • Plantensteunen in de vorm van een piramide worden vaak voor tomaten of komkommers gebruikt. Je kunt echter ook horizontale touwen aan de poten bevestigen om erwten of bonen te kweken.
 • Tomatensteunen bieden met hun ringen extra steun voor de vruchten.
 • Met spiraalvormige stokken kun je gewassen steunen zonder dat je ze op hoeft te binden.

Ook als je houdt van mooie sierplanten en je je tuin wilt verfraaien met klimplanten en bloemen zoals klimop en jasmijn of eetbare planten zoals frambozen en druiven, zijn er diverse mogelijkheden.
 • Je kunt bijvoorbeeld een rozenboog in de buurt van je ingang plaatsen of je tuinpad ermee versieren.
 • Trellis en klimplantenrekken zien er geweldig uit als ze beplant zijn met clematis of klimrozen. Er zijn modellen die je aan de muur kunt vastmaken of die in de grond worden gestoken. En er zijn uitschuifbare klimrekken die aan hun omgeving aangepast kunnen worden. Sommige zijn zelfs voorzien van een plantenbak zodat je je tuinplanten er meteen in kunt zetten.
 • Daarnaast is een rankhulp obelisk met sierlijke punt een stijlvolle blikvanger voor in je tuin.
garden
Als je de juiste steun voor je planten gevonden hebt, mag je natuurlijk geschikt bindmateriaal niet vergeten. Binddraad wordt het meest gebruikt omdat hij heel flexibel is. Je kunt echter ook bindtouw, plantenclips of plantenbinders gebruiken. Let er echter op dat je de stam en de takken niet te stevig vastbindt zodat de planten genoeg ruimte hebben om te kunnen groeien.

We hopen dat we je met deze informatie kunnen aanmoedigen om je groene vingers te laten zien en je er zin in hebt gekregen om je tuin of je woning met de mooiste planten te verfraaien.

Verschillende soorten plantensteunen

Kijk hier voor meer outdoor-inspiratie

Vind hier meer spannende blogartikelen en ontdek onze persoonlijke favorieten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.