Barbecuetips

6 tips voor een perfecte barbecue

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is aan nieuwe onderwerpen te werken, brengt ze haar tijd het liefste door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze in de wereld van branding en webshop begeleiding, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op het gezicht.

Het barbecueseizoen is weer in volle gang en iedereen heeft zin in wat lekkers van de barbecue! Maar waarop moet letten, als je de barbecue voor de eerste keer aansteekt? Het kan ook zijn dat je niet op je eigen balkon of in je eigen tuin barbecuet en dus des te meer aandacht wil besteden aan veiligheid en netheid. Voor al deze zorgen heb ik vandaag de optimale tips op een rijtje gezet. Geniet met volle teugen van je volgende barbecue, want vandaag leer je hoe je de barbecue probleemloos aansteekt, hoe je veilig braadt, maar ook hoe je hem na afloop met gemak opruimt. Daar gaan we!
Veiligheid: Bij mooi weer is het leuk om in het park te barbecueën, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je voldoende afstand houdt van bomen en struiken, zodat er geen brandgevaar is. De barbecue moet altijd stevig op de grond worden geplaatst, zodat hete as of houtskool niet op het gras of nabijgelegen planten vallen. Je moet altijd opletten waar je mag barbecueën en dat je deze plek zo schoon achterlaat als je hem hebt aangetroffen. Op de website van je stad of gemeente kan je meestal wel barbecueplaatsen en vuurplaatsen vinden. Als je in het park barbecuet, is het handig om een vuilniszak of metalen bak mee te nemen voor eventuele restjes houtskool die nog niet volledig zijn afgekoeld. Op deze manier kan alles netjes worden opgeruimd. Neem ook een waterfles mee als voorzorgsmaatregel voor het geval je de barbecue vroegtijdig wilt doven
De barbecue goed aansteken: Als de barbecue maar niet wil aanslaan, is het makkelijk om de moed te verliezen. Maar met praktische hulpmiddelen is het allemaal geen uitdaging meer. Met een barbecueventilator hoef je alleen maar aan de zwengel te draaien om het vuur aan te wakkeren en de barbecue sneller aan de gang te krijgen. De barbecue starter is een prima metgezel en is bijzonder licht van gewicht. Als je de kolen eerst moet aansteken en snel heet moet krijgen, is een brikettenstarter een goede keuze. Om sneller te kunnen barbecueën, kan je aanmaakblokjes of een krant onder de brikettenstarter plaatsen. De verticale luchtstroom verwarmt de kolen gelijkmatig en aanzienlijk sneller. Verspreid de gloeiende houtskool over het rooster en verwarm je barbecue in minder dan 20 minuten. Natuurlijk kan dit dan weer gecombineerd worden met de barbecue ventilator
Schoonmaken op de juiste manier: Bij het schoonmaken van een barbecue zijn er drie redders in nood die het werk makkelijker maken. Eerste tip: Het is het beste de barbecue schoon te maken als hij uit, maar nog heet is, zodat niets uitdroogt. Als reinigingsmiddel kun je een mengsel van zuiveringszout en citroensap gebruiken, dat je op het rooster aanbrengt voordat je gaat schrobben. Je moet je barbecue grondig schoonmaken met een grillborstel, die zelfs het meest hardnekkige vuil van je barbecue kan verwijderen. Omdat hij bijzonder lang is, zul je je niet branden aan de hete grill, maar hij zal even mooi glanzen als voorheen.
Warmtezones: Als je wilt barbecueën, moet je weten welk voedsel welke warmte nodig heeft. Dun vlees heeft meestal heeft een korte, directe verhitting nodig, terwijl andere gerechten langer en niet zo veel warmte nodig hebben. Om voor alle gerechten een perfect resultaat te bereiken, moet je van het begin af aan warmtezones instellen. Je kunt dit bereiken door meer houtskool op te stapelen voor directe en sterke warmte. Als je minder houtkool opstapelt krijg je een lagere, zwakkere warmte. Op deze manier wordt al het voedsel perfect gebraden. De algemene vuistregel bij barbecueën is: Eerst steaks, dan worstjes, dan groenten en ten slotte kaas.
Kruiden: Om het eten een speciaal tintje te geven, kan je kruiden rechtstreeks op de kolen gooien. Rozemarijn, tijm of jeneverbestakjes zijn hiervoor bijzonder geschikt. Om te voorkomen dat de kruiden te snel verbranden, laat je ze van tevoren weken in water. Bij een gasbarbecue kan ook een aluminium schaaltje met een beetje water en de kruiden op de brander worden gezet.
Recepten: Smakelijke kruiden zijn echter niet alles wat nodig is voor heerlijke barbecues. Naast de klassieke steaks en gegrilde kaasschijven kun je op de tuintafel ook heerlijke spiesjes, dipsausjes, marinades en desserts serveren. Je kunt meer te weten komen in onze recepten hieronder.

Onze accessoires voor je barbecue

Heb je zin in meer?

Vind hier meer spannende blogartikelen en ontdek onze persoonlijke favorieten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.