Planten redden

Eerste hulp bij stervende planten – waarom gaat mijn plant dood?

Help, mijn kamerplant gaat dood

Het beeld staat van een stervende plant staat vaak op ons netvlies gebrand: bladeren hangen slap, krijgen bruine randen, worden vervolgens volledig bruin en tuimelen uiteindelijk elegant de grond op. Wat overblijft is enkel nog een slappe stengel zo kaal als een biljartbal. Wanneer je ooggetuige bent van massale plantensterfte in huis, dan kan dat best traumatisch zijn. Je wil dan natuurlijk weten waarom je huisgenoten er zomaar de brui aan geven. Ben jij zo iemand bij wie zelfs een cactus of vetplant al na enkele weken de pijp uitgaat? Dan is het tijd voor introspectie. Wij hebben een paar veelvoorkomende oorzaken van plantensterfte voor jou op een rijtje gezet en leggen uit of en hoe je plant alsnog te redden valt.
plants
1) Je geeft je plant te veel water

Geloof het maar: maar weinig kamerplanten houden van pootjebaden. Je bedoelt het vast en zeker goed, maar te veel water geven is even schadelijk, al dan niet nog schadelijker voor je plant dan te weinig water. Staat je groene spruit te lang met de voetjes in het water, dan krijgt hij al snel te maken met wortelrot. Water doet je plant goed, maar hij wil ook nog kunnen ademen. Een tip die we je kunnen geven is om te kiezen voor een pot met drainagegaatjes, waardoor het water kan weglopen. Bovendien geldt voor de meeste planten dat je ze pas weer water mag geven wanneer de aarde droog aanvoelt. Houd je hier rekening mee, dan ben je al een heel eind op weg. Is het kwaad al geschied, dan is er alsnog een kans dat je je plant kan redden door de slechte wortels weg te halen en de plant te verpotten in nieuwe aarde.

2) Je plant krijgt te veel of te weinig licht

Een cactus in een droevig, donker hoekje zetten, dat doe je niet. Maar het omgekeerde geldt ook: je Mexicaanse dwergpalm zal je een plek vlak voor het raam in de volle zon niet in dank afnemen. In deze gevallen kan je dus je plant redden door hem gewoon te verplaatsen.

3) Je plant heeft een grotere pot nodig

Planten zitten vaak in een te kleine pot als je ze koopt. Als de wortels overal in de pot zitten, zijn er niet meer voldoende voedingsstoffen beschikbaar voor je plant en begint hij te verstikken. Je doet er dus goed aan je plant meteen na aankoop te verpotten. Ook als de wortels uit de pot groeien, is dat een duidelijk signaal: je plant kijkt uit naar een nieuw stekje.

4) De aarde zit te los

Verplant je je plant in een nieuwe pot, dan moet je de aarde goed aandrukken. Zo zit ze goed en compact rond de wortels. Doe je dit niet, dan kan er te veel lucht bij de wortels en ontstaan er kleine holtes die zich kunnen vullen met water. Het gevolg is een slapjanus wegens wortelrot en een plant je die weldra gedag zegt.

5) Je plant krijgt te veel of te weinig voeding

Voor voldoende voedingsstoffen zorgen, dat doe je door je plant regelmatig in nieuwe aarde te verpotten. Staat je plant namelijk te lang in dezelfde aarde, dan raakt die uitgeput. Je kan je plant ook voorzien van meststoffen. Let er echter op dat je dit ook niet te vaak doet. Daarmee kan je je plant namelijk net zo goed beschadigen. Op de verpakking van de meststof die je gebruikt, vind je meestal meer informatie over hoe vaak je deze mag toedienen.

6) Vervelende ventilatietechnieken

Ja, we weten het : regelmatig verluchten is belangrijk om voor gezonde lucht in huis te zorgen en om schimmel tegen te gaan. De kans is echter groot dat je plant dit maar larie vindt en dit je ook duidelijk zal laten merken. Zet je planten dus het best even een eindje weg voor je ramen en deuren opengooit.

7) De lucht in huis is te droog

Veel planten houden van een hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer je in de winter de verwarming aanzet, kan het echter tot problemen komen, omdat de lucht in huis droger wordt. Daarom raden wij je aan om je plant niet in de buurt van de chauffage te plaatsen en een potje water op de verwarming te zetten: dit zal de lucht weer wat vochtiger maken. Besproei planten die nood hebben aan een hoge luchtvochtigheid ’s morgens of ’s avonds met wat water.

8) Je kiest de verkeerde planten uit

De planten die je gekocht hebt, passen niet altijd bij je woning en je kan ze niet altijd een geschikte plek bieden. Daarom is het goed je bij aankoop eerst altijd even te informeren.

9) Je hebt gewoon pech gehad

Handige Harry’s met groene vingers: dat zijn we helaas niet allemaal. Soms kan je er echter ook helemaal niets aan doen. Zo kan het gebeuren dat je plant bij aankoop al een ziekte had.
save plants

Hoe red je een plant die er de brui aan geeft?

Goed, je hebt nu misschien wel vastgesteld wat de mogelijke oorzaak is van je potje ellende. Afhankelijk van de hoeveelheid schade die er is ontstaan, is er echter nog een kans om je plant te redden. Zolang er nog sap in de stengels van je planten zit en de binnenkant nog groen is, is het niet te laat. Breken ze echter meteen en zijn ze bruin vanbinnen, dan is het waarschijnlijk te laat. Zijn de stengels nog groen en vochtig? Dan staat je het volgende te doen:

1) Verwijder dode bladeren en stengels
Gaat het niet goed met jouw plant, dan zal die er alles aan doen om te redden wat er te redden valt en dus proberen om dode stengels en bladeren er weer bovenop te helpen. Hierdoor verliest de stakker echter onnodig veel energie en gaat het steeds slechter met je plant. Verwijder dus de slechte stengels en bladeren, zodat je plant zich weer op de gezonde kan focussen.

2) Onderzoek de wortels van je plant
Onderzoek de wortels van je plant. Hebben ze te maken met wortelrot, dat wil zeggen: voelen ze slap aan en hebben ze een eerder donkerbruine in plaats van een heldere witte of beige kleur? Haal de plant dan uit de pot en laat de wortels drogen. Een handig hulpmiddel om dit te doen is krantenpapier, dat zal het vocht makkelijker uit de wortels doen trekken. Verwijder daarna voorzichtig de slechte wortels en zet je plant in verse aarde.

3) Geef uitgedroogde planten een waterkuur
Stond je plant een tijdlang te droog? Dan herken je dat aan droge aarde en hangende bladeren. In dit geval is er een andere interventie nodig. Geef je plant inclusief binnenpot een waterbadje. Je plant zal het water opnemen dat hij nodig heeft. Laat de binnenpot vervolgens eerst goed uitlekken voor je hem weer in de sierpot plaatst.

4) Geef je plant een nieuwe plek
Weet je niet meteen waaraan het ligt? Ga na of je je plant op een betere plek kan plaatsen, waar hij bijvoorbeeld meer licht krijgt of waar hij verder van de verwarming staat. Onderzoek wel eerst goed waaraan jouw specifieke plant behoefte heeft, zodat je hem niet nog meer de verdoemenis insleurt.

Accessoires voor je planten:

Lees hier meer

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer inspirerende ideeën? Lees dan ook eens de andere artikelen van Relax Mag. Van trends op het gebied van inrichting tot tips voor de perfecte picknick. Er zit altijd wel iets bij dat je interessant vindt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.