Sporten met warm weer: essentiële tips

Sporttipps_Hitze
Sporttipps_Hitze

Sporten met warm weer: 6 essentiële tips

Jessica

Interieur en decoratie spelen een belangrijke rol in het leven van Jessica want alleen met de perfecte combinatie van kleur, licht en vorm ontstaat er een gezellige sfeer. Geïnspireerd door haar liefde voor de natuur mogen kamerplanten natuurlijk niet ontbreken. Als je het aan Jessica vraagt dan zou iedere ruimte een eigen groene oase moeten vormen om tot rust te komen en te ontspannen.

Als het extreem warm is, kun je bij zware lichamelijke inspanning al snel last krijgen van klachten zoals misselijkheid. Het is echter belangrijk om toch te blijven sporten als je in vorm wilt blijven. Wist je trouwens al dat je veel meer energie verbruikt tijdens het sporten als het buiten warm is? Dat is nog eens mooi meegenomen! Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten als je verantwoord wilt sporten bij extreme hitte? Wij hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet! Klaar voor de start? Af!
  1. Let op het tijdstip
    Probeer indien mogelijk ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat te sporten. Dan is de temperatuur over algemeen op zijn laagst. ‘s Middags sporten kun je het best even laten als het heel warm is. Als het warmer is dan 28 graden kan zware inspanning in de volle zon namelijk gevaarlijk worden. Ook is het, hoewel het misschien heel verleidelijk is, niet aan te raden om direct na een zomerse regenbui te gaan sporten. Als de luchtvochtigheid hoger is dan 60 procent, kan het lichaam niet zo goed afkoelen, omdat zweet niet goed kan verdampen. Bovendien bemoeilijkt het de ademhaling. Verplaats je dagelijkse fitnesssessie bovendien naar een ander moment als de concentratie ozon in de lucht heel hoog is.

  2. Veel drinken
    Het belangrijkste waar je tijdens het sporten op moet letten, is dat je genoeg drinkt. Dit lijkt misschien een open deur, maar er zijn veel mensen die te weinig drinken en hier de gevolgen van ondervinden. Vooral in de zomer en als je intensief sport, moet je jezelf dwingen om regelmatig water te drinken. Als je zweet, verlies je namelijk niet alleen water, maar ook zout. En zout is essentieel voor het lichaam. Met name als je doet aan een sport waarbij je grote krachtinspanning levert, zijn drankjes die natrium of elektrolyten bevatten aan te raden. Er bestaan veel verschillende sportdranken. Wat je bovendien niet moet vergeten: zorg ervoor dat je al voordat je begint met sporten voldoende gedronken hebt en doe dit niet pas achteraf.

  3. De juiste kleding
    Het dragen van de juiste kleding is belangrijk als je het maximale uit jezelf wilt halen. Door sportkleding te dragen met absorberende werking koelt het lichaam sneller af. Het zweet wordt goed opgenomen en verdampt sneller. Als je korte sportkleding draagt, is het belangrijk om je goed en regelmatig in te smeren. Het is bovendien goed om je hoofd te bedekken en een zonnebril te dragen als je fietst, jogt of aan andere vormen van sport doet in de volle zon.
  1. Sport alleen als je je goed voelt
    Stress en slaapgebrek kunnen net als dehydratie voor problemen bij het sporten zorgen als het buiten warm is. Daarom is het belangrijk om alleen te gaan sporten als je je gezond en fit voelt. Symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of in extreme gevallen zelfs hallucinaties zijn vaak zelfs een belangrijk signaal dat het tijd is om een pauze in te lassen. Met een warming up en een cooling down kun je je lichaam voorbereiden op fysieke inspanning. Hierdoor belast je je lichaam minder sterk dan wanneer je bijvoorbeeld in één keer een sprintje trekt, zonder je eerst op te warmen.

  2. De juiste plek
    Sport je graag buiten en ben je bijvoorbeeld een fervent jogger? Houd hier dan bij het bepalen van je route rekening mee. Probeer zoveel mogelijk door schaduwrijke gebieden, zoals parken of bossen, te lopen en niet op asfalt in de brandende zon. Met name als de zon heel fel schijnt, is de kans dat je een zonnesteek oploopt niet gering. En als de luchtvochtigheid buiten ook nog eens heel hoog is, raakt het lichaam al snel overbelast. Klinkt dit jou ook niet bepaald als muziek in de oren? Zoek dan vooral de schaduw op als je zin hebt in een potje voetbal, frisbee of badminton met vrienden en vergeet ook vooral niet om genoeg water te drinken. En ben je eerder een binnensporter? Zorg dan in de sportschool of thuis voor goede ventilatie.

  3. Luister naar je lichaam
    Meet jij je hartslag al tijdens het sporten? Met een hartslagmeter heb je beter zicht op hoe je lichaam reageert op fysieke inspanning en kun je je training daar ook op afstemmen. Je kunt overigens ook zonder hartslagmeter prima sporten. Let er dan wel op dat je je normale oefeningen iets langzamer uitvoert dan normaal en dat je meer pauzes inlast.

Met deze accessoires wordt sporten een feest:

Ben je op zoek naar meer?

Vind hier meer spannende blogartikelen en ontdek onze persoonlijke favorieten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.