Boller

Boller

Een culinaire tocht door Europa - Stop 3: Noorwegen

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is nieuwe content te creëren, brengt ze haar tijd het liefst door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze de wereld van branding en online shop assistance in, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op haar gezicht.

Onze culinaire reis door Europa gaat verder en deze keer reizen we af naar het hoge Noorden. We laten je echter niet in de kou staan en stellen daarom 'boller', een traditioneel Noors gerecht, aan je voor. Boller zijn al sinds jaar en dag geliefd in Noorwegen en roepen bij de meeste Noren nostalgische jeugdherinneringen op. Waar Nederlandse en Vlaamse kinderen na een lange, koude dag vooral uitkijken naar koekjes en thee, kun je de meeste kinderen uit Noorwegen geen groter plezier doen dan met zelfgemaakte boller en warme chocolademelk. Loopt het water je al in de mond? Dan vraag je je vast af wat boller nu eigenlijk precies zijn. Boller zijn ronde broodjes die over het algemeen gemaakt worden met tarwemeel, suiker, gist, melk, boter en kardemom. De broodjes kunnen in tweeën worden gesneden en gevuld worden met een vulling naar keuze. Ze zijn bovendien met de meest uiteenlopende toppings te combineren.
Zoals je ziet, kun je er helemaal je eigen tintje aan geven. Zo kun je het deeg bijvoorbeeld vullen met rozijnen of chocolade. Maar als je ervoor kiest om ze open te snijden, kunnen ze ook gevuld worden met slagroom of jam. Boller worden in Noorwegen eigenlijk heel de dag door gegeten. Na het avondeten, als snack voor tussendoor of als alternatief voor een taartje bij de koffie. Versgebakken boller kun je in Noorwegen bijna in alle supermarkten, cafés of tankstations kopen. Boller zijn populair als snack voor onderweg, maar worden ook veel gegeten tijdens fietstochten of skivakanties. Deze lekkernij kom je dus eigenlijk iedere keer weer tegen op tafel. Als je deze lekkere Noorse specialiteit ook eens wilt proeven, moet je zeker onderstaand recept proberen. Wij laten je zien hoe je zelf boller kunt maken en doen dit aan de hand van een recept voor skoleboller, een uiterst populaire variant met vanillecrème.
boller

Zo maak je boller en skoleboller op zijn Noors

Ingrediënten voor 18 boller:
 • 100 g boter
 • ca. 400 g tarwemeel
 • 90 g suiker
 • 0,4 ml melk
 • 50 g gist
 • Een halve theelepel kardemom
Ingrediënten voor de vanillecrème:
 • 2 eetlepels vanillesuiker
 • 0,4 ml melk
 • 6 eidooiers
 • 45 g suiker
 • Bindmiddel (bijvoorbeeld maiszetmeel)
Om echte Noorse boller te kunnen maken, dien je eerst de gist te verkruimelen in een schaaltje en doe je daarna de suiker erbij. Smelt vervolgens de boter en meng de boter met de melk. Beide mengsels moeten op lichaamstemperatuur zijn voordat je de overige ingrediënten erbij doet. Roer het beslag totdat er een homogeen mengsel zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna het meel en de kardemom toe en kneed het deeg ongeveer 15 minuten met de hand of met een keukenmachine. Dek daarna het deeg af en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit proces duurt ongeveer 45 minuten. Snijd het deeg na de wachttijd in 18 kleine stukken en maak er kleine balletjes van die je vervolgens nog 20 minuten laat rijzen. Bestrijk het deeg met eigeel of melk om de boller extra mooi te laten glimmen. Bak de boller 10 minuten op 220 °C in de oven.
Traditionele skoleboller worden met dezelfde ingrediënten als normale boller gemaakt. Het enige verschil is dat je bij skoleboller een kuiltje in het deeg drukt dat je vervolgens vult met vanillecrème. Om de vanillecrème te maken, meng je de benodigde ingrediënten in een pan. Voeg er ook 1 eetlepel zetmeel aan toe. Verhit het mengsel totdat het de structuur van een crème heeft. Maar let op! De crème mag niet koken en ook niet te vloeibaar blijven. Je kunt er eventueel wat meer zetmeel aan toevoegen om ervoor te zorgen dat de crème dikker wordt. Zet de pan in badje met koud water om de vanillecrème af te laten koelen en blijf roeren. Vul vervolgens de kuiltjes van de boller met de crème en bak de broodjes 10 minuten op 220 °C in de oven. Laat de broodjes even afkoelen en dan kun je lekker smullen van je zelfgemaakte Noorse broodjes. Velbekomme!

Onmisbaar kookgerei voor het maken van boller

Vanaf

Op zoek naar meer originele receptideeën?

Ontdek dan ook onze andere recepten en tips en tricks voor in de keuken op onze website.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting