Lekkere daslookpesto

Lekkere daslookpesto

Lekkere daslookpesto - Makkelijk en snel recept voor thuis

Larissa

Trends en dromen - Larissa houdt van het stadsleven, zonnige dagen en gezellige avonden. Wanneer het gaat over een modieuze outfit of een stijlvolle inrichting, is zij de eerste persoon waar we naartoe rennen. Larissa heeft een journalistieke achtergrond en vindt het erg leuk om te schrijven. Ze uit zich graag creatief en werkt daarom steeds daadkrachtig mee aan nieuwe ideeën voor de online shop.

Eindelijk is het zover: het daslookseizoen is weer begonnen! Omdat de oogsttijd van daslook heel kort is, moet je natuurlijk goed gebruikmaken van de tijd die je hebt. Dit aromatische kruid kan namelijk alleen tussen maart en mei worden geoogst. Daarna begint de plant te bloeien en verliezen de bladeren hun smaak. En dat wil je natuurlijk niet hebben, want juist deze knoflookachtige smaak is zo kenmerkend voor deze plant. Daslook laat trouwens nadat je het verwerkt of gegeten hebt een minder sterke geur achter dan knoflook. Dat is nog eens mooi meegenomen!
Daslook kun je op de meest uiteenlopende manieren verwerken. Denk bijvoorbeeld aan salades, soep, muffins, marinades, brood of boter. De mogelijkheden zijn eindeloos! Vandaag gaan we voor een wat onbekender recept: daslookpesto. Hieronder vind je ons favoriete recept en wij laten je stap voor stap zien hoe je deze heerlijke pesto maakt. Maar let op: van het lezen van dit recept, kun je enorm veel honger krijgen. Je bent dus gewaarschuwd!
Bärlauch
Bärlauch kochen

Waar vind ik daslook?

Een bezoekje aan de lokale groenteboer om de hoek is natuurlijk de makkelijkste weg. Misschien heb je wel het geluk dat er daslook in je eigen tuin of op je balkon groeit. Als dit niet zo is, kun je natuurlijk altijd nog daslook gaan plukken in het bos. Dit is ook een van de meest geliefde manieren om aan daslook te komen. Bij het plukken van daslook moet je trouwens rekening houden met een paar belangrijke dingen. Je wilt dit natuurlijk wel op een veilige manier doen en met respect voor de natuur. Daslook komt met name in schaduwrijke bossen met vochtige bodems voor. Maar opgelet: de bladeren van daslook kunnen erg lijken op die van giftige meiklokjes of die van de herfsttijdloos. Je kunt de planten uit elkaar houden door de typische knoflookachtige geur die daslook heeft.
Pluk bij voorkeur alleen in daslookrijke omgevingen en snijd slechts één of twee bladeren per plant met een mes of schaar van de steel af. In Nederland en België is daslook geen beschermde plant meer, maar dit is niet overal in Europa het geval. Ga daarom altijd eerst de richtlijnen van het desbetreffende land na. Bovendien moet je er natuurlijk op letten dat je geen andere planten plattrapt. Daslook moet je na het plukken binnen enkele dagen verwerken of ongewassen invriezen. Door daslook in de vriezer te bewaren behoudt het zijn smaak en kun je het kruid ontdooien op het moment dat je het weer wilt gebruiken.
Bärlauch
Bärlauch kochen

Het recept

Maar hoe maak je nou deze lekkere daslookpesto? Alles wat je hiervoor nodig hebt, zijn twee leuke collega's, een bos waarin daslook groeit en dan kan het plukken en koken beginnen. Maar zo makkelijk heeft natuurlijk niet iedereen het. Daarom leggen we hier nog eens alles stap voor stap voor je uit. Voor 2-3 potjes pesto heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • 200 gram daslook
  • 25 gram pijnboompitten of walnoten
  • 1 tl zout
  • 200 ml olijfolie
  • Een halve citroen
  • Parmezaanse kaas (kaas kan weggelaten worden voor de vegan versie)
Natuurlijk mag ook pasta niet ontbreken. Pasta en pesto zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben er voor de finishing touch ook nog kerstomaten in verwerkt.
Het recept bestaat uit een paar simpele stappen. Was de daslook, laat hem drogen en snijd het kruid fijn. Rooster de pijnboompitten kort. Doe de daslook en pijnboompitten in een mixer. Je kunt hier het best een blender voor gebruiken, maar met een staafmixer, keukenmachine of vijzel lukt het ook om de pesto te maken. Kook ondertussen alvast de pasta. Pureer de pijnboompitten en de daslook en voeg het sap van een halve citroen en de olijfolie toe. Dit zorgt ervoor dat de pesto een smeuïge textuur krijgt. Nu hoef je de pesto alleen nog maar op smaak te brengen met wat zout. Een kind kan de was doen! De kerstomaten hebben we trouwens met wat water en bruine suiker gekarameliseerd in de pan. Doe de pesto door de pasta, doe de kerstomaten erbij, strooi er eventueel nog wat Parmezaanse kaas overheen. Resultaat: een superlekker pastagerecht van het seizoen. Aan tafel en smullen maar!

Deze producten heb je nodig

Vanaf

Je kunt maar geen genoeg van ons krijgen?

Lees dan nog meer geweldige artikelen en blogs in ons bloedeigen online magazine Relaxdays Mag. Neem een kijkje en blijf op de hoogte van de laatste trends.

per pagina
per pagina

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting