Ratatouille

Ratatouille

Een culinaire reis door Europa - Stop 2: Frankrijk

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is nieuwe content te creëren, brengt ze haar tijd het liefst door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze de wereld van branding en online shop assistance in, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op haar gezicht.

Vandaag is het weer zover! Elke maand stellen we jullie een nieuw recept uit een ander land voor. Bij Relaxdays hebben we namelijk medewerkers uit de meest diverse Europese landen. Om jullie mee te laten genieten van onze diversiteit en steeds voor inspiratie te zorgen, presenteren we jullie in onze blogs regelmatig lekkere kookrecepten. Deze keer is het de beurt aan Frankrijk en hebben wij voor jullie een heerlijke variant van ratatouille op het menu staan.
Ratatouille is een van oorsprong Frans gerecht, dat vooral vaak gegeten wordt in de vroege en late zomer. Oorspronkelijk werd het gezien als een maaltijd voor arme mensen of als een gerecht waar je restjes in kwijt kon. Ratatouille is echter tot op de dag van vandaag erg geliefd, er werd zelfs een Disneyfilm naar vernoemd. Het Provençaalse groentegerecht wordt samengesteld uit de meest verscheidene soorten groenten zoals paprika, aubergine, courgette en tomaten. Het kan als stoofpotje gegeten worden maar evengoed in de oven klaargemaakt worden. In wat volgt, kom je te weten hoe je heerlijke ratatouille als ovenschotel klaarmaakt.
Ingredients Ratatouille

Hoe maak je ratatouille klaar?

Voor ca. 5 porties heb je de volgende ingrediënten nodig:
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 courgettes (bij voorkeur groen en geel)
 • 3 rode en gele paprika's
 • 3-5 grote tomaten
 • 1-2 aubergines
 • 2 tl oregano
 • 2 tl Provençaalse kruiden
 • 4 el tomatenpuree
 • 100 g geraspte mozzarella
 • 150 ml water
 • Groentebouillon
 • Olijfolie om aan te braden en te garneren
 • Een beetje peper en zout
Je begint met de voorbereidingen: je verwarmt de oven voor op 200°C, wast de groenten en snijdt ze in kleine stukken. Je pelt de knoflook en hakt de uien en paprika in kleine blokjes. De aubergines, tomaten en courgettes daarentegen snijd je in dunne plakjes. Aansluitend verhit je wat olie in een grote pan en plet er de teentjes knoflook in. Samen met de ui fruit je de knoflook kort, waarna je er de paprika aan toevoegt en de groenten nog zo'n 2-3 minuten laat aanbraden. Daarna roer je de tomatenpuree erdoorheen en braad je het mengsel verder aan, waarna je het met wat water blust. Al naargelang je eigen smaak kan je er dan ook wat groentebouillon aan toevoegen. Tot slot breng je het geheel op smaak met Provençaalse kruiden, oregano, zout en peper. Nadat je de kruiden kort hebt laten inkoken, neem je de pan van het vuur en laat ze afkoelen. Deze groentestoofpot doe je nu als basis in je ovenschotel en strijkt hem mooi glad. Daarna verdeel je er de aubergines, courgette en tomatenschijfjes over en druk je het geheel wat naar beneden. Tot slot doe je er nog wat zout, peper en olijfolie overheen, dek je het geheel af met aluminiumfolie en in de bakoven maar! Na zo'n 40 minuten strooi je de geraspte kaas over de ratatouille en laat die dan nog zo'n 10 - 15 minuten garen. Wanneer de kaas goudbruin geworden is, betekent dat dat het gerecht klaar is en je het kan opdienen, nadat je het even hebt laten afkoelen. Eet smakelijk en veel plezier bij het klaarmaken van je Franse ratatouille!
Ratatouille
Ratatouille

Met deze producten maak je zonder moeite je ratatouille klaar

Op zoek naar meer originele receptideeën?

Ontdek dan ook onze andere recepten en tips en tricks voor in de keuken op onze website.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting