Een culinaire reis door Europa

Een culinaire reis door Europa

Een culinaire reis door Europa - Stop 1: Koldskål med kammerjunkere

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is nieuwe content te creëren, brengt ze haar tijd het liefst door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze de wereld van branding en online shop assistance in, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op haar gezicht.

Ons Relaxdays-team bestaat uit mensen met de meest diverse nationaliteiten. Bij Relaxdays ondersteunen we de diversiteit van onze medewerkers en onze producten zijn in verschillende Europese landen verkrijgbaar. Daarom willen we ook jou als lezer toegang geven tot onze culturele weelde en laten we je in onze blogs regelmatig kennismaken met recepten uit het buitenland. Onze collega Kim uit Denemarken bijt met zijn recept voor Koldskål med kammerjunkere de spits af! Koldskål med kammerjunkere is een traditioneel Deens gerecht dat vooral in de zomer geserveerd wordt. Zowel bij kinderen als bij volwassenen is het zoetzure gerecht met knapperige koekjes erg populair. Het kan als ontbijt, als snack, als nagerecht of zelfs als avondeten gegeten worden.
De koude soep wordt gemaakt met karnemelk, ei, suiker, room (of een vergelijkbaar zuivelproduct), vanille en citroen. Al naargelang je eigen smaak kan je kiezen hoeveel je van elk ingrediënt gebruikt. De ingrediënten die je nodig hebt voor de koekjes zijn tarwemeel, boter, suiker, vanillesuiker, bakpoeder, melk en ei. Ze hebben een compacte grootte, maar zijn wel wat dikker van structuur. Je kan de Kammerjunkere volledig in de karnemelksoep doen, maar je kan er ook voor kiezen om ze in stukjes te hakken of te pletten. Wie van bessen houdt, kan bovendien ook bosbessen, frambozen of aardbeien aan het geheel toevoegen. Koldskål kan echter ook perfect zonder Kammerjunkere of bessen gegeten worden als kleine verfrissing. In dit artikel kom je te weten hoe je Koldskål med kammerjunkere in een handomdraai op je bord tovert.
buttermilk soup ingredients
buttermilk soup ingredients

Hoe je de Deense Koldskål klaarmaakt

Ingrediënten voor de karnemelksoep:
 • 1 liter botermelk
 • 250 ml slagroom
 • 1 ei
 • Ca. 2 eetlepels poedersuiker
 • 1 vanillestokje, uitgeschraapt, gemengd met wat suiker
Ingrediënten voor de koekjes:
 • 150 gram tarwemeel
 • 50 gram koude boter
 • 50 gram suiker
 • 2 theelepels vanillesuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 25 ml melk
 • 1 ei
Voor de koude soep meng je het ei, de poedersuiker en het vanillesuikermengsel krachtig in een mengkom tot het geheel luchtig en licht van kleur is. Aansluitend voeg je de karnemelk en de slagroom toe, meng je het geheel door elkaar en klaar is Koldskål! Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het mengsel een uurtje in de koelkast te laten afkoelen.
Om de traditionele Deense koekjes te bakken, kneed je eerst het meel en de koude boter samen in een mengkom. Voeg dan de suiker, vanillesuiker en het bakpoeder toe en verdun het deeg met de melk en het ei. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kan je ook een handmixer gebruiken. Als je klaar bent, vorm je uit het deeg twee tot drie worstjes met elk een doorsnede van ongeveer 2 cm. Deze deegrolletjes leg je dan een uur lang in de diepvriezer, zodat ze goed kunnen afkoelen. Wanneer de wachttijd voorbij is, snijd je de worstjes in schijfjes met een dikte van ongeveer 1 cm. Doe nu het bakpapier in de bakvorm en verdeel er de koekjes over. Laat wel genoeg ruimte over tussen de koekjes, want die rijzen tijdens het bakken. Bak de Kammerjunkere 12-15 minuten op 190 °C heteluchtstand tot ze een mooie bruine kleur hebben en lekker knapperig zijn. Na het bakken laat je de koekjes afkoelen en serveer je ze samen met de soep. In een luchtdichte vershoudddoos kan je de Kammerjunkere drie tot vier weken bewaren. Als je nog deeg over hebt, kan je dat invriezen en op een later moment opnieuw aan het bakken gaan. Een spontane snack staat niets in de weg!
cookie dough
baked cookies

De man achter het recept – Kim uit Denemarken

De tekst en het recept zijn geschreven door onze collega Kim uit Denemarken, die zelf ook graag kookt en regelmatig gerechten vanuit de hele wereld uitprobeert. Kim en zijn vrouw zijn naar Duitsland gekomen om zichzelf en hun kinderen de kans te geven een unieke ervaring op te doen. Hij is ervan overtuigd dat een verblijf in het buitenland zijn familie, maar ook zichzelf als individu zal helpen om zich verder te ontwikkelen en is vol lof over de stad Halle, haar omgeving, maar natuurlijk ook over de inwoners van Halle – de zogenaamde ‘Hallenser’.
In zijn vrije tijd speelt Kim voetbal, maakt hij graag uitstapjes met zijn familie of praat hij urenlang bij een kop koffie of een biertje met de vele fantastische mensen die hij hier heeft leren kennen. Veel van onze collega’s zijn afkomstig uit het buitenland en willen net zoals Kim graag elders leven en werken om een nieuwe omgeving en nieuwe mensen te leren kennen. Samen presenteren we je daarom nog een heleboel fantastische recepten uit Frankrijk, Italië, Spanje en andere exotische landen! Daarom: Stay tuned, neem regelmatig een kijkje bij onze blogs, en geniet vooral van het kokkerellen!
buttermilk soup
buttermilk soup

De ingrediënten voor Koldskål med kammerjunkere

Vanaf € 22,90

Nog meer inspiratie opdoen?

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer inspirerende ideeën? Lees dan ook eens de andere artikelen van Relax Mag. Van trends op het gebied van inrichting tot tips voor de perfecte picknick. Er zit altijd wel iets bij dat je interessant vindt!

Hulpmiddelen voor het bakken en koken

7 producten

per pagina
 1. Vanaf € 31,90

7 producten

per pagina