Planten water geven tijdens je vakantie

waterdruppelaar
planten bewateren
planten water geven

Zorgeloos op reis: Zo geef je je planten water tijdens je vakantie

Je hebt je koffers al gepakt en bent al helemaal klaar voor de vakantie. Maar wat doe je eigenlijk met je kamerplanten als je niemand hebt kunnen vinden die voor je planten kan zorgen? Je wilt natuurlijk niet dat je planten er levenloos bij staan als je terugkomt van vakantie. Maar geen paniek! Er zijn namelijk een hoop creatieve en simpele methodes waarmee je je planten water kunt geven als je op vakantie bent.

Hoelang kunnen planten zonder water?

Voordat we ingaan op de verschillende methoden om je planten water te geven tijdens je vakantie, is het nuttig om te weten hoelang kamerplanten eigenlijk zonder water kunnen. Hoelang planten zonder water kunnen overleven, hangt af van verschillende factoren waaronder het type plant, de grootte van de pot, de temperatuur en gezondheid van de plant. Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten ongeveer een week tot twee weken zonder water overleven, maar zeker in de zomer hebben de meeste planten meer water nodig om in leven te blijven. Dit is daarom ook heel belangrijk om rekening mee te houden als je op vakantie gaat of een lang weekend weg bent.

Planten automatisch bewateren

Een makkelijke manier om je planten water te geven tijdens je vakantie is door je eigen watergeefsysteem voor planten te maken. Je hoeft hiervoor eigenlijk alleen de keukenla in te duiken of een bezoekje te brengen aan de supermarkt. Je kunt je eigen watergeefsysteem op verschillende manieren maken.

Planten verzorgen met een touwtje

Een simpele om je planten automatisch water te geven tijdens je vakantie is door gebruik te maken van een touwtje. Neem een lang stuk touw of een wollen draad en hang het in een glas water. Hang het andere uiteinde van het touw in de pot van de plant. Het touw neemt vervolgens het water op en geeft het weer af aan de plant. Zo krijgen je kamerplanten ook tijdens jouw afwezigheid genoeg water.

Planten water geven met keukenrol

Je kunt je planten tijdens je vakantie ook water geven met behulp van keukenrol. Dit werkt volgens hetzelfde principe als het touwtje. Doop een stuk keukenpapier in het water. Rol het op zodat het stevig genoeg is. Leg vervolgens één uiteinde in de pot en het andere uiteinde in een glas met water. Je planten krijgen nu automatisch water terwijl jij op vakantie bent.

Planten bewateren met een fles

Je kunt ook gebruikmaken van een omgekeerde fles om je planten water te geven tijdens je vakantie. Vul een PET-fles met water, maak er een klein gaatje in en zet hem omgekeerd in de pot. Vervolgens geeft de fles water af aan de aarde. De hoeveelheid water die de fles afgeeft, hangt af van hoe droog de aarde is.

Planten water geven met de badkuipmethode

Ben je langer dan een aantal dagen weg? Dan kun je ook de badkuipmethode gebruiken. Hierbij leg je handdoeken in bad en vul je het bad met 1-2 cm water. Daarna zet je de planten met pot en al in bad. De plant kan vervolgens via de gaatjes aan de onderkant het water opnemen.

Planten automatisch water geven met waterdruppelaars. Hoe gaat het in zijn werk?

Ben je niet zo handig en wil je toch van je vakantie kunnen genieten zonder je zorgen te hoeven te maken over je planten? Maak dan gebruik van waterdruppelaars. Deze methode werkt volgens hetzelfde principe als voorgaande methodes. Vul de bollen met water voordat je met vakantie gaat. Plaats de waterbollen in de buurt van de wortels van de plant zodat de wortels het water goed kunnen opnemen. De druppelaars geven water af zodra de aarde droog is.

Wist je trouwens dat er ook waterdruppelaars van keramiek bestaan waarbij je gebruikmaakt van een fles? Hierbij combineer je dus de waterbollenmethode met de omgekeerde flesmethode. Je plaatst de fles in de waterdruppelaar en de druppelaar zorgt er vervolgens voor dat de juiste hoeveelheid water wordt afgegeven aan de plant.

En wat doe je eigenlijk met je balkonplanten?

Ben je de gelukkige eigenaar van een balkon? Dan moet je natuurlijk niet vergeten dat je balkonplanten ook wat liefde en aandacht nodig hebben als jij op vakantie bent. Maar gelukkig zijn er voor balkonplanten ook handige oplossingen. Voor balkonplanten kun je vergelijkbare methoden toepassen als voor kamerplanten, maar met wat aanpassingen. Balkonplanten hebben vaak een voorkeur voor regenwater, omdat regenwater veel zachter is dan kraanwater, wat beter is voor de wortels van de planten. Het gebruik van regenwater kan dus bijdragen aan gezondere en mooiere balkonplanten.

Altijd een passende oplossing

Of je nu waterdruppelaars aanschaft of je eigen druppelsysteem bouwt, er is altijd wel een handige oplossing te vinden als je je planten wilt verzorgen terwijl je op vakantie bent. Houd er wel rekening mee dat iedere plant anders is en dat de effectiviteit van de methode ook afhangt van de (kamer)temperatuur en de grootte van de plant. Ga dus altijd goed voorbereid op pad en denk goed na over de behoeftes van je plant. Fijne vakantie!

Lees hier meer

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer inspirerende ideeën? Lees dan ook eens de andere artikelen van Relax Mag. Van trends op het gebied van inrichting tot tips voor de perfecte picknick. Er zit altijd wel iets bij dat je interessant vindt!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.