Basilicum zaaien en kweken

basilicum zaaien
basilicum kweken

Basilicum zaaien: zo kweek je binnen in huis je eigen basilicumplant

Er zijn maar weinig kruiden die zo geliefd zijn in de keuken als basilicum. Dit is te danken aan de kenmerkende geur en smaak van dit veelzijdige kruid. Tomatensauzen, pasta’s en salades, voeg er wat basilicum aan toe en het gerecht krijgt meteen een heerlijke smaak. Basilicum kun je in de supermarkt kopen, maar wist je dat je basilicum ook helemaal zelf kunt kweken? Het is niet alleen heel leuk om zelf je eigen basilicumplant te kweken, maar het is ook nog eens heel handig, want zo heb je namelijk altijd je eigen basilicum in huis. In dit artikel nemen je mee door de verschillende stappen van het kweekproces: van het zaaien tot het uiteindelijke oogsten. En natuurlijk gaan we ook in op de verzorging van je basilicumplant.

Wat heb je nodig om basilicum te kweken?

Om basilicum te kweken, heb je niet veel nodig. De meeste benodigdheden heb je vast al in huis of kunnen makkelijk worden aangeschaft. De belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn basilicumzaadjes, een stekpotje en speciale zaai- of stekgrond. Het voordeel van stekgrond ten opzichte van normale potgrond is dat de zaden beter kunnen ontkiemen. Bovendien is stekgrond luchtiger dan normale aarde en dit komt de ontwikkeling van de wortels ten goede. Het is in ieder geval belangrijk om te investeren in een goede stekpot en goede grond omdat die de basis leggen voor de ontwikkeling van je basilicumplant.

Wanneer moet je basilicum zaaien?

Nu we weten wat je allemaal nodig hebt om basilicum te kweken, is het tijd om over te gaan naar het echte werk. Nadat je alle benodigdheden in huis hebt gehaald, is het tijd om de basilicumzaadjes te zaaien. Als je basilicum wilt kweken, is het belangrijk om te onthouden dat basilicum een plant is die van warmte houdt. Zaai basilicum dus niet in de herfst of winter, maar doe dit vanaf eind maart of begin april. Dan begint het warmer te worden en stijgen de temperaturen snel. Deze omstandigheden bieden de perfecte basis voor de ontkieming en groei van basilicumzaadjes en een succesvolle oogst. Houd er wel rekening mee dat het aan het begin van de lente ’s nachts nog koud kan zijn. Als het ’s nachts nog heel koud is, is het beter om nog even te wachten met zaaien.

Basilicum binnen of buiten kweken?

Basilicum kan in principe zowel binnen als buiten worden gekweekt. In een relatief koud land als Nederland is het echter aan te raden om in ieder geval binnen te beginnen, vooral als de temperatuur buiten nog laag is. Het grote voordeel van het binnen kweken van basilicum is dat je de omgevingsfactoren zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en de lichtintensiteit beter kunt controleren. In warme gebieden kan ervoor worden gekozen om basilicum direct buiten te kweken, bijvoorbeeld in potten in de tuin. Het voordeel van buiten kweken is natuurlijk dat de planten meer worden blootgesteld aan natuurlijk zonlicht. Dit is essentieel voor de fotosynthese en goed voor de algemene gezondheid van de plant. Maar of je basilicum nu binnen of buiten zaait en kweekt, zorg er in ieder geval dat de basilicumplanten genoeg zonlicht en water krijgen.

Basilicum of andere kruiden kweken? Met deze spullen lukt dat zeker!

Hoe gaat het kweken van basilicum in zijn werk?

Basilicumzaadjes zaaien

Zoals we al hebben aangeven, begint het kweken van basilicum allemaal met het zaaien van de zaadjes. Neem een kleine stekpot of maak gebruik van een kweekbak en zaai er wat zaadjes in. Doe er vervolgens wat aarde op en doe er bovendien wat water bij. Dek de bak of pot af met een deksel om optimale groeiomstandigheden te creëren. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd, kan de deksel er weer vanaf worden gehaald. Zet de pot daarna op een warme, lichte plek in huis, zoals op de vensterbank.

Basilicumplantjes laten groeien

Als de zaailingen groot genoeg zijn, kun je ze verpotten naar een grotere pot met moestuingrond. Hierdoor heeft de basilicumplant meer ruimte om te groeien. Dit is ook een essentiële stap bij het kweken van basilicum. Als het inmiddels warmer is en je een tuin hebt, kun je ervoor kiezen om de pot ’s middags buiten te zetten. Haal hem wel ’s avonds als het koud is weer naar binnen.

Basilicumplant verzorgen

Het verzorgen van je basilicumplant is net zo belangrijk als het zaaien en laten groeien ervan. Zodra de basilicumzaailingen zijn uitgekiemd en zijn overgezet naar een grotere pot, is het cruciaal om ze regelmatig water te geven. Basilicum houdt van vochtige maar poreuze grond, dus zorg ervoor dat de bovenste laag van de aarde niet uitdroogt. Vermijd echter ook dat de wortels te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Door rekening te houden met de behoeftes van je basilicumplant kun je een gezonde plant kweken die je keer op keer voorziet van verse basilicumblaadjes.

Basilicum oogsten: het hoogtepunt van het kweken

Het hoogtepunt van het kweken van je eigen basilicumplant is wanneer je eindelijk kunt genieten van de ultieme beloning: de oogst. Als de basilicumplant volwassen en weelderig is geworden, kun je beginnen met het plukken van de bladeren die je vervolgens kunt gebruiken in de meest uiteenlopende gerechten. De beste manier om de basilicumblaadjes te plukken is door ze met het steeltje af te knippen. Neem hierbij de bovenste blaadjes zodat nieuwe basilicumblaadjes meer ruimte te krijgen om te groeien. Het is bovendien belangrijk om regelmatig te oogsten. Zo kun je extra vaak van je zelfgekweekte basilicum genieten en gaat je basilicumplant ook nog eens langer mee. Eet smakelijk!

Meer inspiratie nodig?

Lees nog meer geweldige artikelen en blogs in ons bloedeigen online magazine Relaxdays Mag. Neem een kijkje en blijf op de hoogte van de laatste trends.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.