Je kat meenemen op reis

kat thuis
kattenbak
kat

Wat doe ik met mijn kat als ik op vakantie ga?

Je kat meenemen op vakantie of liever thuislaten?

Voor mensen is het leuk om op reis te gaan: het is een manier om tot rust te komen en te ontspannen. Voor een kat echter betekent jouw vakantie heel wat anders. Katten zijn routine-dieren. Ze zijn erg gehecht aan hun territorium en hebben tijd nodig om te wennen aan een andere locatie. Als je je kat meeneemt op vakantie, gaat dat voor het dier vaak gepaard met desoriëntatie, angst en vooral ook stress. Op de nieuwe locatie hebben ze namelijk tijd nodig om nieuwe herkenningspunten te creëren voor ze zich goed kunnen oriënteren. Maar ook als je je kat thuis laat, liggen er problemen op de loer. Twijfel je of je je kat meeneemt op vakantie of je hem thuislaat ? In wat volgt beschrijven we enkele richtlijnen die je op weg helpen.

Hoe lang kan je je kat alleen thuislaten?

Ben je minder dan twee weken weg, dan is het sowieso een goed idee om je kleine tijger thuis te laten. Een reis brengt veel stress met zich mee en katten hebben niet voldoende tijd om aan hun nieuwe omgeving te wennen: het levert dus ook niet echt iets op. Gaat het om een tweede verblijf, waar je regelmatig tijd doorbrengt? Dan is het wel een goed idee om je kat mee te nemen en hem beetje bij beetje die tweede omgeving te laten leren kennen. Hij zal er tevens nog genoeg tijd doorbrengen en kan er zo alvast herkenningspunten opbouwen.

Ga je langer dan 15 dagen op vakantie? Dit is voor een kat wel al erg lang. In dat geval is het in de meeste gevallen wel wenselijk je kat te verplaatsen. Hij zal dan ook genoeg tijd hebben om aan de andere plek te wennen. Ken je iemand die gedurende deze periode bij jou thuis op je kat kan letten? Dan is dat de ideale oplossing! Je kat blijft zo in zijn vertrouwde omgeving en krijgt toch voldoende aandacht en stimulansen.

Welke katten blijven altijd het best thuis?

Uiteindelijk ken je je eigen kat natuurlijk het best. Is je kat erg aanhankelijk en is hij eraan gewend dat je permanent bij hem in de buurt bent? Gaat hij wel vaker in de auto ergens naartoe en is hij erg sociaal? Dan zal de reis misschien minder stresserend zijn dan jouw afwezigheid. Heb je daarentegen eerder een angstige kat die niet goed met onbekenden of vreemde katten kan omgaan en die erg wild reageert als je hem in de reismand probeert te doen? Dan is dat een goede indicatie dat jouw kat er meer baat bij heeft thuis te blijven.
kat

Ik neem mijn kat mee op vakantie - Checklist: waar moet ik op letten?

  • Controleer of je kat alle nodige inentingen heeft gehad (zoals die tegen rabiës). Dat is vaak een verplichting in het land van bestemming. Zorg er bovendien voor dat je kat zeker gechipt is.

  • Vergeet het kattenpaspoort niet mee te nemen.

  • Let op: in sommige landen, zoals bijvoorbeeld Australië, moet je dier eerst in quarantaine! Controleer dus steeds de regels van het land van bestemming.

  • Ga je met je kat op vakantie, dan is het belangrijk dat je zeker weet of katten toegestaan zijn op je verblijfplaats. Op campings is dit meestal geen probleem. Bij vakantiehuisjes of hotels moet je wel opletten. Hoe dan ook, voorkomen is beter dan genezen. Je vraagt het dus best altijd eerst nog eens na.

  • Vergeet geen belangrijke spullen van je dier mee te nemen. Denk maar aan zijn bedje en kussen, voerbakken, zijn lievelingsspeeltjes, het eten wat je kat normaal ook krijgt en eventueel een klein krabobject. Krijgt je kat medicatie? Vergeet die dan ook zeker niet in te pakken.

  • Verplaats je je met de auto, neem dan een transportbox mee zodat je kat je niet kan storen tijdens het autorijden. Is je kat het niet gewend mee te rijden? Bereid hem of haar hier dan op voor. Dat kan je doen door de kat te laten wennen aan de reismand door er bijvoorbeeld snoepjes in te leggen. Ook een feromonenspray in de mand spuiten, kan je kat erbij helpen zich meer op zijn gemak te voelen. Neem onderweg regelmatig een pauze, zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de wagen en let erop dat je kat genoeg te drinken krijgt.

  • Ga je met het vliegtuig? Controleer dan de voorwaarden die voor huisdieren gelden. Verifieer zeker ook of je kat niet aan een oorontsteking leidt. Anders kunnen de oren van je dier tijdens het reizen beschadigd raken.

  • Gaat je kat mee op reis, dan laat je hem op je reisbestemming het beste binnen. Zo voorkom je dat hij verloren raakt.

Ik neem mijn kat niet mee op vakantie; wat doe ik dan wel?

  • Laat je je kat thuis? Zorg er dan voor dat er regelmatig iemand langskomt, bij voorkeur iemand die hij kent. Die persoon kan je kat dan van eten en drinken voorzien, met hem spelen en hem wat aandacht geven. Een andere optie is ook om een kattenoppas in te huren. Die komt elke dag even langs om te kijken of alles goed gaat met je kat.

  • Zorg ervoor het niet te donker is in huis en dat je kat een plekje heeft om uit het raam te kijken en voldoende spulletjes om zich mee bezig te houden.

  • Heb je een kat of kater die niet graag alleen vertoeft en waarvoor het dus niet voldoende is iemand voorbij de deur te sturen, dan kan er misschien wel een vriend of familielid bij jou thuis op je kat letten. Kan dat niet, dan is een vakantieopvang zoals een kattenpension of kattenhotel ook een optie. Dit is wel enkel geschikt voor sociale katten. Voor je voor een bepaalde kattenopvang kiest, is het daarbij erg belangrijk dat je er eerst eens langsgaat om te kijken of het er netjes is, of de katten er genoeg ruimte hebben en hoe er met de dieren wordt omgegaan.

  • Als je maar voor een korte duur weggaat en er komt niemand langs, zie er dan op toe dat je kat zeker voldoende te eten en te drinken heeft. Katten vinden ook hygiëne erg belangrijk. Ververs dus zeker nog een keer de kattenbak voor je vertrekt en voorzie eventueel een tweede kattenbak; anders riskeer je dat je kat andere oorden gaat opzoeken om zijn behoefte te doen.

  • Is je kat het gewend om naar buiten te kunnen? Dan zal hij je voor een kattenluik heel dankbaar zijn. Die bestaan trouwens ook met chip, zodat er geen andere dieren bij jou op bezoek kunnen komen.

  • Verifieer voor je vertrekt of de omgeving veilig is voor je kat. Doe wc-brillen omlaag, haal elektrische draden en gevaarlijke voorwerpen of producten weg, zet giftige planten buiten het bereik van je kat en voorzie voldoende ventilatie, eventueel door een raam op kiepstand te zetten. Zorg er wel voor dat je een beveiliging rond het raam aanbrengt, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren met je kat.


Onthoud echter ook dit: Je kat gedurende een lange tijd alleen laten, is schadelijk voor het dier. Katten kunnen van nature goed een paar dagen alleen zijn, maar als het langer wordt, wordt het moeilijk; ook al heb je voldoende eten, drinken en speeltjes voorzien. Na een tijdje heeft je kat ook gewoon weer wat aandacht nodig. Voor welke oplossing je ook kiest, het belangrijkste is dat je pluizenbol centraal staat. Zo beleeft namelijk ook hij een fijne tijd en vertrek je zonder zorgen op vakantie.

Alles voor je kat:

Kijk hier voor meer outdoor-inspiratie

Bekijk onze blogs, doe inspiratie op en ontdek interessante tips en unieke artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.