Voedselverspilling tegengaan doe je zó: de beste tips en oplossingen
Voedselverspilling: een wereldwijd probleem
Voedselverspilling is een groeiend probleem dat zowel op nationaal als mondiaal niveau ernstige gevolgen heeft. In Nederland wordt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid voedsel weggegooid en wereldwijd gaan er miljarden tonnen voedsel verloren. Deze verspilling heeft niet alleen economische gevolgen maar heeft ook een negatieve impact op het milieu. Voor het produceren van voedsel wordt veel land en energie gebruikt. Als er voedsel wordt weggegooid of verspild, gaat al deze energie verloren. Tijd dus om voedselverspilling aan te pakken. In deze blog kijken we eerst naar de oorzaken van voedselverspilling waarna we overgaan tot mogelijke oplossingen tegen voedselverspilling.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van voedselverspilling?
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaak is de overproductie in de voedselindustrie waarbij grote hoeveelheden voedsel worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen, maar een aanzienlijk deel hiervan uiteindelijk niet wordt geconsumeerd. Daarnaast speelt consumentengedrag een cruciale rol. Onnodige aankopen, gebrek aan bewustzijn over de houdbaarheid van producten en het weggooien van eetbare restjes dragen bij aan de enorme hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt verspild. Maar ook de horeca en supermarkten spelen een belangrijke rol als het gaat om voedselverspilling. In restaurants en cafés worden bijvoorbeeld te veel maaltijden voorbereid. En supermarkten hanteren strenge eisen voor producten waardoor eten dat er visueel niet meer zo aantrekkelijk uitziet maar nog wel eetbaar is, vaak wordt afgekeurd en wordt weggegooid. Dit maakt dus duidelijk dat het niet alleen consumenten, maar ook producenten en de horeca een belangrijke rol spelen als het gaat om voedselverspilling. Als we minder eten willen verspillen, is het dus belangrijk dat producenten, consumenten en de horeca en supermarkten hun krachten bundelen en dit probleem aanpakken.
Hoe kun je voedselverspilling tegengaan? Handige oplossingen en tips
Samen staan we sterk. Dat klopt! Maar wat kan je zelf doen om voedselverspilling tegen te gaan? Hier volgen 9 tips hoe je zelf minder eten kunt verspillen:
1. Slim boodschappen doen tegen voedselverspilling
Minder voedsel verspillen begint allemaal bij de boodschappen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je je mandje helemaal volgooit met eten dat je niet nodig hebt waardoor je heel veel eten moet weggooien. Maak bewuste keuzes en koop alleen wat je nodig hebt. Zo bespaar je niet alleen goed, maar verspil je ook minder eten.
2. Stop voedselverspilling met een goede planning
Deze tip hangt samen met de vorige tip. Het klinkt misschien saai, maar als je minder eten wilt verspillen is het essentieel om een goede planning te maken. Plan van tevoren wat je die week gaat eten en stem hier je boodschappenlijstje op af. Door een goede planning te maken, koop je alleen de producten die je nodig hebt en verspil je minder eten. Meal preppen draagt ook nog eens bij aan een gezondere levensstijl!3. Minder eten weggooien door kleinere porties
Wil je minder eten weggooien en bewust bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling? Dan is het natuurlijk belangrijk om niet te grote hoeveelheden eten klaar te maken en niet te grote porties op te scheppen. Hoe meer je opschept, hoe groter de kans is dat je eten weg moet gooien.4. Gebruik restjes
Toch nog wat macaroni of rijst over? Gooi restjes niet weg, maar bewaar ze voor de volgende dag. Neem de restjes mee naar kantoor en maak je collega’s jaloers met een heerlijke warme lunch. Je kunt de restjes natuurlijk ook bewaren voor de volgende avond. Zo hoef je ’s avonds niet meer te koken en gooi je minder eten weg!5. Creatief koken
Wees creatief met de ingrediënten die je hebt. Maak gebruik van kookboeken of online recepten om inspiratie op te doen voor maaltijden met restjes. Vaak kun je met wat inventiviteit heerlijke gerechten maken zonder extra boodschappen te doen.6. Eten goed bewaren tegen voedselverspilling
Als je minder eten weg wilt gooien, is het ook belangrijk om voedsel op de juiste manier te bewaren. Zo blijft eten langer vers. Maak gebruik van luchtdichte vershoudbakjes en zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur staat. Label de producten met een datum om bij te houden wanneer je hebt gekocht of bereid.