Foodtrends van 2022 – Deel 1

De foodtrends van 2022 - Waar kun je dit jaar niet omheen?

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is aan nieuwe onderwerpen te werken, brengt ze haar tijd het liefste door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze in de wereld van branding en webshop begeleiding, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op het gezicht.

Ons leven stond de afgelopen jaren ineens flink op zijn kop. Van de ene op de andere dag moesten we onze manier van wonen, leven en werken veranderen. Deze veranderingen, die in eerste instantie tijdelijk leken, hebben ons dagelijks leven voorgoed veranderd. Ze hebben er niet alleen toe geleid dat we anders zijn gaan leven, maar ook anders zijn gaan denken. Mensen zijn meer na gaan denken over het thema gezondheid en willen zich graag nuttig maken. Hierdoor zijn we ook bewuster bezig met het thema eten. We zijn kritischer gaan kijken naar wat we eten en onder welke omstandigheden ons voedsel wordt geproduceerd. Tegelijkertijd lijkt er ook sprake te zijn van een paradox: we willen gezond blijven, ons steentje bijdragen aan het milieu en het welzijn van dieren, maar ook genieten van het comfort van bezorgdiensten die er iedere dag weer voor zorgen dat boodschappen en maaltijden voor de deur worden afgeleverd. Een hoop veranderingen, een hoop eisen. In deze blog ga ik daarom in op de belangrijkste foodtrends van 2022 en vertel ik je wat deze trends met onze veranderende manier van leven te maken hebben.
Food Trends 2022

Zero waste - Samen tegen verspilling

Zero waste betekent letterlijk vertaald 'geen afval'. Het principe van zero waste is dat er zo weinig mogelijk of het liefst natuurlijk geen afval wordt geproduceerd om zo de impact op het klimaat te verminderen. Een van de belangrijkste doelen van de zero-waste-beweging is het creëren van meer bewustzijn met betrekking tot het afval dat we produceren om ons ertoe aan te zetten de hoeveelheid afval te verminderen. Zero waste gaat over veel meer dan het reduceren van afval alleen. Het is ook vooral een lifestyle waarin een bewustere omgang met voedsel centraal staat. Voedselverspilling als gevolg van de aankoop van te grote hoeveelheden moet hierbij vermeden worden. Maar wat kan je nu eigenlijk zelf concreet doen als je je steentje bij wilt dragen? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de houdbaarheid van de producten die in je in huis hebt. Welke levensmiddelen blijven langer goed en welke producten kunnen niet lang blijven liggen? Ook is het natuurlijk goed om boodschappen te doen in verpakkingsvrije winkels of eten te kopen in supermarkten, bakkerijen, cafés en restaurants die levensmiddelen die niet meer voldoen aan de standaard wegdoen tegen een kleine prijs. En mocht er toch afval ontstaan? Dan is het belangrijk om het afval goed te scheiden. Afvalscheidingsbakken met meerdere bakken komen bij het scheiden van restafval, papier en plastic heel goed van pas. Voor het scheiden van gft-afval zijn kleine emmers handig, omdat je gft-afval niet lang in de bak kunt laten zitten.

Handige prullenbakken voor in de keuken

Local exotics – Culinaire hoogtepunten uit de regio

Local foods maakten in 2021 al een snelle opmars en werden een echte trend. De naam van deze trends zegt het eigenlijk al. Bij local foods draait alles om lokaal, regionaal en eten volgens het seizoen. Hierdoor hoeven er minder kilometers afgelegd te worden waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft. Hierbij spelen duurzame keuzes ook een belangrijke rol. Ja, we weten het: avocado’s, ananassen en mango’s zijn ontzettend lekker en gezond. Maar als je duurzamer wilt leven, kun je die beter laten staan. Maar wees niet getreurd! Er is namelijk al een nieuwe trend in opkomst: local exotic trends. Wetenschappers onderzoeken momenteel in samenwerking met boeren hoe je op regionaal of lokaal niveau exotische vruchten, kruiden en groentesoorten kunt kweken. En de eerste successen zijn al geboekt. Zo groeien er in een kas in Limburg al papaja’s. Het is de eerste plek in Europa waar papaja’s op deze manier worden gekweekt. En dit is natuurlijk pas het begin! We zijn benieuwd welke exotische vruchten we dit jaar nog meer mogen verwachten. Het ideale moment om op zoek te gaan naar heerlijke recepten en handig kookgerei voor in de keuken.

Onmisbaar in de keuken

Real omnivores – Voor echte alleseters

In 2022 willen we niet alleen gezonder gaan eten, maar ook nog eens verantwoord eten. Niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van onze planeet speelt hierbij een belangrijke rol. Real omnivores, ook wel bekend als de ‘echte alleseters’, leggen nadruk op een evenwichtig en veelzijdig voedingspatroon zonder dat dit ten koste gaat van het milieu of het welzijn van dieren. Het doel van deze trend is niet om helemaal geen vlees meer te eten. Het gaat vooral om een bewustere omgang met voedsel in het algemeen. Real omnivores staan open voor nieuwe technologieën op het gebied van voedselproductie, het kweken van groente en fruit en de veehouderij. Kwallenchips, vanille dat gemaakt is van plastic of kweekvlees? Dat is voor real omnivores allemaal geen probleem! Deze groep staat trouwens niet alleen vooraan als het gaat om innovatief voedsel, maar gaat ook anders om met alledaags voedsel. Wil je meegaan met deze trend? Probeer dan eens je vleesconsumptie te beperken tot één of twee keer per week en neem daarvoor in de plaats vlees- of melkvervangers. Let er hierbij ook op dat je gaat voor biologische producten. Dit is al een goede eerste stap. En over een paar jaar zul je niet alleen traditionele vleesvervangers en noten, maar ook algen, slakken, insecten of farmfree food op het menu van real omnivores vinden!

Onze handigste producten voor in de keuken

Plantaardig culinair en e-foods

Ons veranderende eetpatroon is met name terug te zien in het feit dat we meer groente eten en steeds vaker op zoek gaan naar alternatieven voor zuivel en vlees. Vegetarische en plantaardige gerechten zijn inmiddels op bijna ieder menu te vinden. Ze staan niet meer op een gekreukelde pagina achterin, maar nemen een steeds centralere plek in. De tijd dat plantaardig voedsel een geitenwollensokkenimago had, lijkt nu echt voorbij te zijn. Veganistisch leven is in en dat lijken de restaurants nu ook in te zien. Maar er is nóg een trend waar restaurants op in moeten spelen. De afgelopen jaren is het online bestellen van eten namelijk populair geworden. Deze trend past bij een maatschappij waarin alles draait om snelheid en flexibiliteit. Supermarkten en restaurants zijn daarom gedwongen om steeds nauwer samen te werken met bezorgdiensten om in de behoeftes van klanten te kunnen voorzien. De klant is immers koning! Apps waarmee we alles thuis kunnen laten bezorgen, hebben dus niet alleen gezorgd voor een nieuwe manier van eten, maar hebben ook geleid tot structurele veranderingen in de werkwijze van supermarkten en restaurants.

Op zoek naar meer originele receptideeën?

Ontdek ook andere recepten en tips en tricks voor in de keuken op onze website.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.