Koldskål med kammerjunkere

Koldskål med kammerjunkere

Een culinaire reis door Europa - Stop 1: Koldskål med kammerjunkere

Bij Relaxdays ondersteunen we de diversiteit van onze medewerkers. Daarom geven we jou als lezer ook toegang tot onze culturele weelde en laten we je in onze blogs kennismaken met diverse recepten uit het buitenland. Onze collega Kim uit Denemarken bijt met zijn recept voor Koldskål med kammerjunkere de spits af!
Koldskål med kammerjunkere is een traditioneel Deens gerecht dat vooral in de zomer geserveerd wordt. Het is een koude soep die wordt gemaakt met karnemelk, ei, suiker, room, vanille en citroen. Zowel bij kinderen als volwassenen is het zoetzure gerecht met knapperige koekjes erg populair. Je kan Koldskal als ontbijt, als snack, als nagerecht of zelfs als avondeten eten. In wat volgt geven wij je ons huisgemaakte recept voor de Deense specialiteit!
buttermilk soup ingredients
buttermilk soup ingredients

Ingrediënten voor Koldskål med kammerjunkere

Ingrediënten voor de karnemelksoep:
  • 1 liter botermelk
  • 250 ml slagroom
  • 1 ei
  • Ca. 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 vanillestokje, uitgeschraapt, gemengd met wat suiker
Ingrediënten voor de koekjes:
  • 150 gram tarwemeel
  • 50 gram koude boter
  • 50 gram suiker
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 ml melk
  • 1 ei
cookie dough
baked cookies

Hoe je de Deense Koldskål klaarmaakt

Koldskal:
  • Meng het ei, de poedersuiker en het vanillesuikermengsel krachtig in een mengkom tot het geheel luchtig en licht van kleur is.
  • Voeg de karnemelk en de slagroom toe, meng het geheel door elkaar.
  • Laat het mengsel een uurtje in de koelkast afkoelen en klaar is Koldskål!


Kammerjunkere:
  • Om de traditionele Deense koekjes te bakken, kneed je eerst het meel en de koude boter samen in een mengkom.
  • Voeg dan de suiker, de vanillesuiker en het bakpoeder toe en verdun het deeg met de melk en het ei. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kan je ook een handmixer gebruiken.
  • Als je klaar bent, vorm je uit het deeg twee tot drie worstjes met elk een doorsnede van ongeveer 2 cm. Deze deegrolletjes leg je dan een uur lang in de diepvriezer, zodat ze goed kunnen afkoelen. Wanneer de wachttijd voorbij is, snijd je de worstjes in schijfjes met een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Doe nu het bakpapier in de bakvorm en verdeel er de koekjes over. Laat wel genoeg ruimte over tussen de koekjes, want die rijzen tijdens het bakken.
  • Bak de Kammerjunkere 12-15 minuten op 190 °C heteluchtstand tot ze een mooie bruine kleur hebben en lekker knapperig zijn.
  • Na het bakken laat je de koekjes afkoelen en serveer je ze samen met de soep.
buttermilk soup
buttermilk soup

Tips voor de bereiding van het Deense gerecht:

  • Al naargelang je eigen smaak kan je ervoor kiezen om meer of minder van een bepaald ingrediënt te gebruiken.
  • In een luchtdichte vershouddoos kan je de Kammerjunkere drie tot vier weken bewaren. Als je nog deeg over hebt, kan je dat invriezen en op een later moment opnieuw aan het bakken gaan.
  • Je kan de Kammerjunkere volledig in de karnemelksoep doen, maar je kan er ook voor kiezen om ze in stukjes te hakken of te pletten.
  • Wie van bessen houdt, kan bosbessen, frambozen of aardbeien aan het geheel toevoegen. Koldskål kan echter ook perfect zonder Kammerjunkere of bessen gegeten worden als kleine verfrissing.

De man achter het Deense recept – Kim uit Denemarken

De tekst en het recept zijn geschreven door onze collega Kim uit Denemarken, die zelf ook graag kookt en regelmatig gerechten vanuit de hele wereld uitprobeert. Kim en zijn vrouw zijn naar Duitsland gekomen om zichzelf en hun kinderen de kans te geven een unieke ervaring op te doen. Hij is ervan overtuigd dat een verblijf in het buitenland zijn familie, maar ook zichzelf als individu zal helpen om zich verder te ontwikkelen en is vol lof over de stad Halle, haar omgeving, maar natuurlijk ook over de inwoners van Halle – de zogenaamde Hallenser.

Veel van onze collega’s zijn afkomstig uit het buitenland en willen net zoals Kim graag elders leven en werken om een nieuwe omgeving en nieuwe mensen te leren kennen. Samen presenteren we je daarom nog een heleboel fantastische recepten uit Frankrijk, Italië, Spanje en andere exotische landen! Daarom: Stay tuned, neem regelmatig een kijkje bij onze blogs, en geniet vooral van het kokkerellen!

Handig bij de bereiding van Koldskål med kammerjunkere

-20 %
RRP € 29,99 € 23,99
-13 %
RRP € 39,99 € 34,99
-25 %
RRP € 39,99 € 29,99
-25 %
RRP € 39,99 € 29,99

Nog meer inspiratie opdoen?

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer inspirerende ideeën? Lees dan ook eens de andere artikelen van Relax Mag. Van trends op het gebied van inrichting tot tips voor de perfecte picknick. Er zit altijd wel iets bij dat je interessant vindt!

Tips voor de bereiding van het Deense gerecht:

  1. -13 %
    RRP € 39,99 € 34,99
  2. -25 %
    Nog 2 beschikbaar
    RRP € 39,99 € 29,99
  3. -25 %
    RRP € 39,99 € 29,90

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.