Oliebollen

Oliebollen op grootmoeders wijze

Isolde

Isolde komt uit België en is een echte woordenkunstenaar. In haar studie toegepaste taalkunde kon ze haar passie voor taal en cultuur helemaal kwijt. Als ze even niet op zoek is naar nieuwe flamingo’s en cactussen voor in haar kleurrijke woning dan is ze aan het hardlopen in de natuur. Bovendien weet ze met haar gitaar en piano steeds weer de juiste snaar te raken.

Vettig, maar prettig; Wie houdt er nu niet van een heerlijke portie oliebollen? Oliebollen bestaan al zeker sinds de 17de eeuw, maar vermoedelijk zijn ze zelfs nog een stuk ouder dan dat. Hun oorsprong vinden ze in de ‘oliekoek’, een ronde koek die vroeger gebakken werd met krenten, meel, eieren, appel en raapolie. Die oliekoek van vroeger bevatte echter meer kruiden, rozijnen en fruit dan de huidige oliebol. Het eerste echte oliebollenrecept dateert uit een kookboek uit het jaar 1668. Vandaag de dag worden oliebollen nog steeds vaak gegeten in Nederland en België. In Nederland vind je ze meestal met krenten en rozijnen. In België worden ze vaker puur gegeten met enkel poedersuiker. Traditioneel zie je ze in Nederland vaak op oudejaarsavond, waar ze vaak in combinatie met appelflappen gegeten worden. In België vind je ze daarentegen meestal op kermissen. Doorgaans worden de balletjes voor het serveren met suiker bestrooid. Loopt jou ook al het water in de mond? In wat volgt leggen wij je uit wat je nodig hebt voor het bereiden van oliebollen en hoe je ze op heerlijke wijze klaarmaakt!
Ingrediënten voor 20 oliebollen:
  • 500 milliliter melk
  • 500 gram bloem
  • 40 g boter
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1 ei
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 1 fles frituurolie of zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • 150 gram krenten (kunnen ook weg worden gelaten)
  • Poedersuiker
  • Bedenk van tevoren welke versie je wilt maken. Ga je voor de traditionele Nederlandse oliebol? Laat de krenten dan het liefst de avond ervoor al wellen (15 minuten) en drogen.
  • Doe de helft van de melk in een grote kom, en voeg er de suiker, de boter (op kamertemperatuur) en het zout aan toe.
  • Weeg 500 gram bloem af en zeef de bloem met een meelzeef. Maak vervolgens een kuiltje in het midden.
  • Voeg daarna het mengsel van gist, de rest van de melk en het ei aan de bloem toe en meng alles goed.
  • Doe een vochtige theedoek over de kom en laat het geheel een uur rijzen.
  • Ga je voor de Nederlandse variant? Doe dan de krenten door het beslag zodra het deeg genoeg gerezen is. Bij de Vlaamse variant laat je deze stap weg.
  • Nu is het tijd voor het echte werk! Doe olie in een frituurpan of een andere diepe pan en verhit de olie tot ongeveer 175 graden.
  • Als de olie op temperatuur is, schep je met een ijstang of eetlepel een paar bolletjes beslag in de pan. Draai de oliebollen na een tijdje om als dit niet vanzelf gebeurt. Ze zijn klaar als ze mooi bruin van kleur zijn. Ga zo door tot je geen beslag meer over hebt!
  • Is het beslag op? Bestrooi dan de oliebollen met poedersuiker en klaar is Kees. Smullen maar!

Om af te sluiten, hebben we nog een paar belangrijke tips voor je op een rijtje gezet:

    Gebruik geen koude maar lauwe melk
  • Heb je oliebollen over en wil je ze bewaren, neem dan een bewaardoos die luchtdicht is

  • Zorg tijdens het bakken voor een constante temperatuur in je frituurpan; 175-180 graden zijn ideaal

  • Voorkom temperatuurschommelingen wanneer je het deeg laat rijzen. Die zijn nefast voor het rijsproces!

  • Gebruik je rozijnen in je oliebollen, vergeet dan niet die eerst te wellen, zodat ze geen vocht onttrekken aan je oliebollen

  • Bak niet te veel oliebollen tegelijk! Je riskeert dan dat ze aan elkaar gaan kleven

  • Gebruik verse olie. Het lijkt misschien een detail, maar de juiste olie is erg bepalend voor de smaak van je oliebollen!

  • Wees creatief! Voor echte originele oliebollen voeg je gewoon iets toe wat je zelf lekker vindt

  • Vorm de bollen met een ijsschep; dan worden ze mooi rond

Onmisbare producten voor de perfecte oliebol

Dit vind je misschien ook interessant

Vind hier meer spannende blogartikelen en ontdek onze persoonlijke favorieten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.