Scandinavische inrichtingsstijl

Scandinavische inrichtingsstijl

Je woning laten stralen met een Scandinavische inrichtingsstijl

Marie

Lifestyle en big smile - als Marie even niet bezig is aan nieuwe onderwerpen te werken, brengt ze haar tijd het liefste door met een glaasje wijn bij haar vrienden, met een spelletje kaarten of met een leuke serie. Na haar studie economie dook ze in de wereld van branding en webshop begeleiding, om haar creativiteit de vrije loop te laten. Mooie decoratiestukken en interior hacks toveren bij haar steeds een lach op het gezicht.

In Europa kijken we allemaal met veel bewondering naar de Scandinavische manier van wonen en leven. Daarbij horen niet alleen meubels die in die stijl gemaakt zijn, maar ook hun levensvisie in het algemeen: de verbondenheid met de natuur, het waarderen van de kleine dingen in het leven en de wens om van je woning ook een echt thuis te maken.
De Scandinavische inrichtingsstijl is gebaseerd op de levensstijl van de Scandinaviërs en is daarmee wezenlijk meer dan gewoon een woontrend. Deze minimalistische en tijdloze woonstijl kent nog steeds heel wat succes en overtuigt door zijn eenvoud en lichte kleuren. In Scandinavische landen is het vaak donker. Des te belangrijker is het dus je woning gezellig in te richten. In dit artikel kom je alles te weten over de Scandinavische inrichtingsstijl en ervaar je hoe je deze stijl bij jou thuis intrek kan laten nemen.
Scandi Table
Scandi Side Table

Van levensvisie tot woontrend - wat zijn hygge en lagom?

De Scandinaviërs worden gezien als een van de gelukkigste volkeren ter wereld. Maar waarom is dat nu zo? De tevredenheid en evenwichtigheid van onze noorderburen is terug te voeren op hun houding ten aanzien van het leven. Wat we van de Denen als 'hygge' kennen, verwijst naar een levensinstelling die positief is, zich op de kleine vreugden van het dagelijkse leven baseert waarin geen ruimte is voor negativiteit. Alles wat tot een gezellige en hartelijke sfeer bijdraagt, maakt daar deel van uit. Een warme kaarsengloed, tijd doorbrengen met vrienden en familie, lekkere maaltijden en drankjes - ze zijn allemaal hygge en deel van de Deense levensstijl.
In Zweden daarentegen geldt 'lagom' in plaats van 'hygge'. Ook de Zweden willen zich bevrijden van negatieve invloeden en volgen een levensvisie waarbij het perfecte evenwicht tussen 'te veel' en 'te weinig' in ieder aspect van het leven terug te vinden is. Of het nu gaat om hun werk, liefde, voeding of wonen - alles moet gewoon perfect passen. We zien dus dat veel Scandinaviërs gelukkig worden van een eenvoudige en gematigde levensstijl. De Noordeuropeanen richten hun woning volgens hun manier van leven in: simpel, terughoudend en gezellig. In de rest van de wereld benijden we hun zorgeloze en gelukkige levensstijl en nemen de levensvisie van de Scandinaviërs als voorbeeld - net zoals hun inrichtingsstijl.
Scandi Room Style

Zo werkt de Scandi-stijl: Kenmerken van de Scandinavische inrichtingsstijl

Maar hoe draag je de Noordse inrichtingsstijl over op je binnenhuisinrichting? Dat kom je nu te weten. Eerst en vooral wordt de minimalistische feeling van een leven dat voldoening geeft, weerspiegeld door simpele en functionele meubelstukken. Omdat het in Scandinavië tijdens de wintermaanden vaak donker is, wordt er ingezet op wit, heldere kleuren en veel licht. Daarom gebruiken de Scandinaviërs ook veel indirecte lichtbronnen zoals wandlampen of kaarsen. Andere kenmerken van deze woonstijl zijn houten meubelen, vloeren en accessoires. Hout staat namelijk voor warmte en gezelligheid. De geur van hout en hoe het aanvoelt, zorgen ervoor dat we er een goed gevoel van krijgen. Bovendien voelen we ons door hout verbonden met de natuur en staat het voor traditie.
Meubelstukken in Scandinavische stijl zijn geïnspireerd op meubels van de jaren 50 en 60 en worden gekenmerkt door ronde, zachte vormen. Kenmerkend is dat de houten pootjes van de tafels, kasten en stoelen schuin staan. Kleurrijke accenten worden vooral gezet met natuurlijke of pastelkleuren, maar er kunnen ook donkerdere kleuren gebruikt worden. Strikte regels zijn er bij deze inrichtingsstijl eigenlijk niet, op de voorgrond staat vooral de liefde voor de natuur. Daarom zijn decoratiestukken meestal gemaakt van natuurlijk materiaal en wordt er vaak gebruik gemaakt van planten. De Scandinaviërs wonen graag simpel en hechten waarde aan een gezellige, duurzame en praktische inrichting. Nog belangrijker dan het design is dat meubelstukken praktisch zijn, dat ze genoeg opbergruimte bieden en multifunctioneel zijn. Dankzij het minimalistische gedachtegoed past een Scandinavische woonstijl perfect bij een urbanistische levensstijl, maar je kan de Scandinavische stijl eigenlijk met bijna alle stijlen combineren.
Scandi Sofa
Scandi Green

Hoe richt ik mijn woning Scandinavisch in?

De verwezenlijking van je Scandinavische woondroom gaat volgens het motto "minder is meer". Plaats je meubelstukken vrij in de woning en maak gebruik van statement pieces. Vooral de combinatie van houten meubels en een mat-witte inrichting zorgen voor de perfecte flair. Wat denk je bijvoorbeeld van een origineel kastsysteem of een handige bijzettafel? Als het om de kleuren gaat, ga je het best aan de slag met lichte basiskleuren. Een lichte vloer en witte muren gaan bijvoorbeeld heel goed samen. Daarbij passen koele of warme kleuraccenten, die je naar gelang je eigen smaak kan combineren. Wat decoratie betreft kan je gaan voor een onopvallende mix van oud en nieuw, shabby chic of voor decoratiestukken in landelijke stijl. Vooral planten zijn ideaal om je woning in harmonie te brengen met de natuur. Zo kan je Scandi Chic perfect samenvoegen tot een harmonisch geheel met je Urban Jungle. Bovendien doen ook porselein en glas het heel goed in een noordelijke inrichtingsstijl. Kom je nog inspiratie te kort voor je Scandinavische inrichting, dan hebben wij nog een paar concrete tips voor jou:
  • De juiste kleuraccenten: Wil je zorgen voor een eyecatcher in een simpele ruimte, dan kan je kiezen voor accenten in twee tot drie intensere kleuren. Het typisch Zweedse falurood werkt bijvoorbeeld krachtig en uitnodigend, terwijl koelere blauwe en rode kleurtonen een hommage vormen aan het hoge Noorden. Het contrast tussen het frisse blauw en de warme houten meubelen zorgt ervoor dat ze perfect samen passen. Maar je kan ook kleurrijke hanglampen gebruiken om stijlvolle kleuraccenten boven je eettafel te creëren.
  • Passende decoratie: In een Scandinavische inrichting zijn decoratiestukken vaak uiterst subtiel. Om je decoratie zo natuurlijk als mogelijk vorm te geven, kan je gebruikmaken van verse bloemen, wol, pels, hout, zeegras of rotan. Deze materialen stralen gezelligheid uit en zorgen ervoor dat je ruimte luchtig blijft. Ook maritieme decoratie in Scandi-stijl is nog steeds heel hip.
  • Het ene hout is het andere niet: Wil je leven naar het voorbeeld van de Scandinaviërs, dan kan je het best gebruikmaken van lichtere houtsoorten zoals sparren- of berkenhout. Je houten meubelstukken hoeven trouwens niet perfect afgewerkt te zijn. Kleine onvolmaaktheden of houtnerven geven je meubels namelijk een natuurlijke uitstraling.
  • Niet alleen kleuren, maar ook vormen: Werk je met tapijten, kussens of placemats, ga dan voor geometrische vormen. Strepen, ruitjes, puntjes of grafische patronen zorgen voor subtiele eyecatchers in je minimalistische woning.

Onze mooiste producten met Scandinavisch design

Welke trends zijn er nog meer?

Is de Scandinavische stijl toch niet helemaal jouw smaak of wil je graag verschillende inrichtingsstijlen combineren? Bekijk dan hier enkele andere woontrends.

Deze producten zijn de perfecte aanvulling op jouw Scandinavische inrichting.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 euro korting*

*Je kunt je korting met de kortingscode verzilveren in je winkelmandje. De code kan niet worden gebruikt voor bestellingen die al zijn geplaatst en is niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. De code is geldig bij een minimale besteding van 49 euro. Je vindt hem in de bevestigingsmail van de nieuwsbrief.